Шрифт:

Спортна старост

Спортна старост
Олимпийските медали носят и приходи.
24-12-2016 17:16 | Яна Касова

Привилегия или не е да си на 20 г. и да си пенсионер по спорт? Мненията със сигурност не са еднопосочни. Но фактът за Любомира Казанова е точно такъв. Тя става най-младият спортен пенсионер, след като наскоро обяви края на кариерата си.

 

Казанова беше част от ансамбъла по художествена гимнастика на България, който спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Рио през август. И така всички грации от петорката сложиха точка на активната спортна дейност и излязоха в пенсия. Буквално. Те започват да получават по 1008 лв. пожизнена пенсия. Всъщност сумата ще набъбне на 1104 лв. още след Нова година.

 

Според Закона на физическото възпитание и спорта (ЗФВС) всеки олимпийски медалист е заслужил пожизнена пенсия след официалния край на спортната си кариера. Златото е равно на три минимални работни заплати, а среброто и бронзът съответно с 10% и 20% по-малко. Вече беше одобрен скокът от 420 лв. на 460 лв. на минималната ставка за работещите у нас от 2017 г. Това означава, че 46 олимпийски шампиони (от 51 четирима вече не са сред живите, а Мария Гроздева още се състезава) ще получават по минимум 1380 лв. или със 120 лв. повече, отколкото в момента. Всеки втори медал се добавя към общата сума. Така солидна пенсия за два златни и три бронза чака Гроздева, когато официално се откаже от спортната стрелба.

 

От 2003 до 2012 г. само олимпийските шампиони имаха привилегията да излизат и във финансова пенсия след напускане на спортния терен. След Игрите в Лондон обаче бяха приети промени в закона, които включиха и олимпийските медалисти в структурата, бяха актуализирани и сега действащите правила съобразени с работната заплата. Не са забравени и треньорите - всеки личен треньор получва по една минимална работна заплата върху пенсията си при пенсионна възраст.

 

Средствата за спортните пенсии се осигуряват от бюджета на Министерството на младежта и спорта и по-точно от очисленията от Спортния тотализатор.

Нееднократно в различни правителства са се промъквали предложения пенсии да се отпускат и за шампиони и медалисти от европейски и световни първенства. За момента нито един спортен министър обаче не се е преборил за този лукс, защото бюджетът по това перо ще набъбне драстично – само първенците на планетата са близо 300. 

 

Инициативни групи през годините апелираха олимпийските пенсии да се уреждат по смисъла на Кодекса на социалното осигуряване, а не по ЗФВС. Футболните ветерани също периодично изразяват своите претенции за пожизнени пенсии.

 

Немалко са и застъпниците на идеята, че никой не заслужава доживотна рента заради спортни заслуги. Още при озаконяването на пенсиите противниците се аргументираха, че държавата не трябва да се ангажира с допълнителното финансиране на успели спортисти, така както не прави и с достигналите достижения и в други области на живота.

 

Според програмите на спортното ведомство в активаната си състезателна дейност спортистите също имат възможност за месечни възнаграждения - до около 600 лв. според постиженията и класиранията си. Тези средства са от бюджета на Министерството за елитния спорт, който ежегодно все повече се доближава до границата на 50 млн. лв.

 

В държавните редици

Отпадна практиката големите клубове да осигуряват работа в държавните структури. По времето на соц-режима успелите спортисти имаха място в армията, ако се състезават за ЦСКА, полицията се подсилваше от Левски, а железниците – от Локомотив. След края на спортната си кариера повечето атлети имаха възможност да останат на постове в съответните институции.

 

Тази практика вече не съществува с едно изключение - Центъра за елитен спорт към Министерството на отбраната. В него влизат спортисти с постигнати резултати, както и млади и талантливи спортисти. Назначават се спортисти по индивидуални олимпийски спортове и по спортове с военно-приложно значение и отговарящи на критерии, одобрени от Министерството на младежта и спорта и Министерството на отбраната.

 

Текстът е публикуван в списание "Икономист"

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2016, ММС
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020

30 българи на Балканиадата за мъже и жени

17.09.2020

Открий шампиона в теб се завръща

16.09.2020

Леката атлетика набира нови съдии

16.09.2020Последни новини Най-четени