Шрифт:

Лиляна Томова взела приза ′Спортист на България′ с военна униформа

Лиляна Томова взела приза ′Спортист на България′ с военна униформа
23-12-2016 09:13 | Георги Делчев

Първата атлетка, която става Спортист №1 на България е Лиляна Томова. Това е заради големия й успех на европейското първенство в Рим, където става шампионка на 800 м с постижение №1 в света и е втора на 1500 м.

Така пловдивчанката, състезателка на „Тракия”, е избрана и за Най-добър спортист на страната за 1974-а.

По нейна „вина” церемонията се премества за първи и единствен път извън София и през тази година е в Пловдив, в хитовия хотел – „Тримонциум”.

 

На церемонията няма държавни мъже, а само шефовете от БСФС и от федерацията по атлетика, тогава председател е Тодор Тодоров.

„Да си призная - казаха ми предварително, че аз съм избрана за Спортист на България.

Така имах време да се подготвя. Отделно, че вестник „Старт” излезе с информация за мен. Тогава за първи път на челната му страница бе поместена моя снимка, която бе разположена на цялата страница, а не няколко малки фотоса”, припомня си голямата ни атлетка.

 

По това време споровете за престижната награда са щангистът Георги Тодоров, със световна титла и много рекорди, както и стрелкинята Анка Пелова. Лиляна обаче печели.

„Не, не беше както сега, нямаше парични премии, нито коли. Беше доста символично, само купа, но пък бе морална победа и признание за мен, за успехите ми и за леката атлетика. Тогава европейско първенство и титла бе с огромна стойност, това бе второто по сила голямо състезание, след олимпиадата”, допълва Томова.

 

По това време Лиляна е военизирана в „Тракия” и за тези успехи е повишена в чин. Европейското е през септември, а през октомври тя става старши лейтенант. Затова на церемонията за Спортист на годината шефовете й настояват атлетката да не е с цивилно облекло, а с набързо ушитата униформа и пагоните на старши лейтенант.

 

„Аз си бях ушила специална бална рокля, сребристо ламе, и много страдах. Но след официалната церемония, веднага я облякох. Това си беше голямо събитие, имаше силен отзвук. Бе голям успех. След официалната част на церемонията пя Йорданка Христова и стана хубава веселба. Дойдоха и от управата на Пловдив, но нямаше политици от ЦК,” спомня си легендарната ни атлетка.

 

Томова добавя, че през октомври 1974 г. е имало голямо честване в нейна част на стадион „Ботев”. „Там имаше голямо награждаване. Направиха го преди голям мач и стадионът бе пълен. Почти всички предприятия в Пловдив ми подариха по нещо. Пазя си всичко -  картини, сервизи, които още ми служат. И сега си пия кафето в сервизи от това награждаване. Няма как да ги сменя с нови, навяват ми хубави спомени. Имам и позлатен сервиз за турско кафе, който също много харесвам”, разказва Томова.   

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Лиляна Томова, 800 м, Спортист на България 1974 г.
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени