Шрифт:

5 от 5 за атлетическите специалисти - II част

5 от 5 за атлетическите специалисти - II част
29-12-2016 11:31 | Яна Касова

Обзор на 2016 г. ще направим с рубриката „5 от 5 за атлетическите специалисти”. Превърнали се в традиция интервютата са с пет еднакви въпроса към пет журналисти, които имат следят обстойно леката атлетика.

 

Ред е на Емил Здравков, журналист в Нова телевизия.

 

BGathletic.com: Кое беше положителното и кое отрицателното за българската атлетика през годината?

- Няма как, леката атлетика донесе най-голямата спортна радост на България през 2016 г. "Царицата на спортовете" заблестя по нов начин, чрез сребърния олимпийски медал на Мирела Демирева. Едно постижение, което осмисли работата и усилията на мнозина и даде повод да разсъждаваме над въпроса дали правим нужното, за да имаме поне малко повече подобни постижения.

Най-отрицателна бе историята, която отново бе с адрес "Рио де Жанейро", защото положителната допинг проба на Силвия Дънекова насред Олимпийските игри бе тежък удар по образа на леката атлетика на национално равнище.

 

BGathletic.com: Атлетиката в световен мащаб през 2016-а беше...

- ... съчетание между битка и срам. Битка за връщане към нормалния облик, който заслужава да има най-близкия до природната същност на човечеството спорт.

И от другата страна - срамът, нанесен от управленци и членове на световното лекоатлетическо семейство, защото руското допинг-клеймо продължи да разтърсва по един или друг начин спорта ни.

 

BGathletic.com: Kой е атлетическият момент, с който ще запомниш 2016-а година?

- Някои сигурно биха предпочели Болт и неговия трети олимпийски требъл, но това което мисля, че остави мнозина без дъх, бе онова лудо бягане на 400 м, поставило на върха Уейд ван Никерк, вместо великия Майкъл Джонсън. Смятам, че е малко вероятно този нов световен рекорд в бягането на една обиколка да бъде подобрен през следващото десетилетие.

 

BGathletic.com: Какво се случи в леката атлетика през тази година, а не трябваше?

- Тук ще подходя малко по-тясно специализирано в отговора си, като човек, който има повече познания в областта на Състезателните правила, управляващи нашия спорт. Не беше добре ИААФ да позволява техническите дисциплини на световния шампионат по лека атлетика в зала и Диамантената лига да се провеждат по толкова странни правила, с ограничаване на атлетите, които могат да правят допълнителни финални опити и т.н. Леката атлетика е спорт, който трябва да уважава установените традиции на състезанията, особено, когато промените са най-вече в ущърб на атлетите. Добре, че поне в Диамантената лига тази грешка ще бъде поправена през 2017 г.

 

BGathletic.com: Какво ти се иска да се случи в леката атлетика през 2017-а?

- Бих искал да видя още нови атлети, които да покажат, че могат да бъдат лицето на световната лека атлетика и ИААФ да им се довери за една такава роля. Ерата "Болт" ще свърши скоро, а когато пъстър спорт като леката атлетика разчита на една основна фигура за популяризиране на своята същност, какво ще правим, когато този спортист напусне пистата?

 

Прочетете 5 въпроса към Георги Банов - ТУК

 

---Тагове: 5 от 5 2016
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Звездните лица Мария Гроздева и Дейзи Ланг със съвместна тренировка в любимия им фитнес клуб

21.10.2020

Маратон Варна с повече бонуси и награди за българите

20.10.2020

Навикът за спорт е от детството

20.10.2020

Над 200 бегачи участваха на Луковитски моми

18.10.2020

Проект стимулира спорта в малките населени места

18.10.2020

Дряново прие за 51-и път шосеен пробег Кольо Фичето

17.10.2020

Застрахователно дружество Евроинс АД дари 90 монитора на фондация Благотворител

16.10.2020

Намаление на атлетическите стоки в SportForMe

16.10.2020


Последни новини Най-четени