Шрифт:

5 от 5 за атлетическите специалисти - III част

5 от 5 за атлетическите специалисти - III част
30-12-2016 11:03

Обзор на 2016 г. ще направим с рубриката „5 от 5 за атлетическите специалисти”. Превърнали се в традиция интервютата са с пет еднакви въпроса към пет журналисти, които имат следят обстойно леката атлетика.

 

Днес даваме думата на Евгени Николов, журналист в БНТ. Той беше в Рио и коментира цялата атлетическа програма от Олимпийския стадион.

 

BGathletic.com: Кое беше положителното и кое отрицателното за българската атлетика през годината?

- За огромно щастие на всички почитатели на българската атлетика положителните знаци бяха многократно повече от отрицателните. Във високосна година се носи сребро и две такива изтънчени дами като Мирела Демирева и Ивет Лалова не може да не знаят това - затова ни и зарадваха със сребърните си отличия. Мирела най-после застана там, където отдавна очаквахме да я видим - сред световния елит. Там, където вече 12 години доказва, че е постоянна величина Ивет Лалова. И там където си надяваме, че все по-често ще виждаме и Тихомир Иванов - даде чудесна заявка с класирането си на Олимпийските игри и европейското първенство. Въобще, прекрасно представяне на целия български отбор на шампионата на Стария континент в Амстердам. Хубавото е, че има още резерви - амбиции за по-добро представяне имат Радослава Мавродиева, Георги Иванов, Инна Ефтимова, тройните ни скачачи, Митко Ценов, Милица Мирчева... Разбира се това се отнася и за Габи Петрова, чийто сезон 2016-а беше разбит от глупостите на УАДА, а след това и от контузия. Диляна Минкина, Силвия Георгиева, Лили Георгиева и още няколко девойки и юноши също показаха напредък - все окуражаващи знаци. Единственият отрицателен факт беше допинг-случаят със Силвия Дънекова. Кой крив-кой прав не бих искал да разследваме... просто ме е яд, че един толкова отдаден на атлетиката състезател трябваше да приключи кариерата си по такъв нещастин начин. 

 

BGathletic.com: Атлетиката в световен мащаб през 2016-а беше...

- ... като двуликия Янус. От една страна Царицата на спортовете изнесе поредния си бляскав спектакъл - на Олимпийските игри в Рио. И този път нямаше само един главен герой - Юсейн Болт. За Оскара му се бореха поне половин дузина атлети - като се започне от Уейд ван Никерк с фантастичния му световен рекорд на 400 м, минем през феноменалния за пореден път Мо Фара, останалите героини на дългите бягания Алмаз Аяна и Рут Джебет и стигнем до феноменалната чукохвърлячка Анита Влодарчик и новата кралица на спринта Илейн Томпсън. От друга страна атлетиката изглеждаше като осиротяла. Когато отсъства една от световните сили, няма как Царицата да покаже пълния си блясък. Руснаците липсваха - в някои дисциплини без тях беше откровено скучно. Още по-трагично изглеждаше атлетиката на американското световно първенство в зала. Изместено кой знае защо 2 седмици по-късно от традиционното, и то в олимпийски сезон, състезанието в Портланд изглеждаше като открито първенство на Щатите под покрив. Колкото и в последните години атлетиката да е отправила поглед към американския континент, щатските атлети нямаха нужда от такова погалване на самочувствието.

 

BGathletic.com: Kой е атлетическият момент, с който ще запомниш 2016-а година?
-
Това беше моментът не само на 2016-а, ами на всичките 12 години, в които имам шанса да коментирам лека атлетика - мигът, в който Мирела Демирева спечели сребърния олимпийски медал. В момента, в който Чонте Лоу бутна за трети път летвата на височина 2 м ние с Тереза Маринова, която сподели с мен радостта на коментаторския пулт на БНТ, почувствахме такава неописуема емоция, че дори думите не стигаха. Между другото, преди състезанието прогнозирахме с Тереза, че Мирела ще спечели медал - тя каза бронз, аз - сребро и съм щастлив, че моята прогноза, с позиция по-добра от нейната, се сбъдна. Тук е моментът да благодаря на Мирелка, че ми подари възможността да изживея този миг. Съдбата ми е давала шанса да коментирам най-впечатляващите рекорди на Юсейн Болт, но такава чиста, искрена и безгранична радост никога не съм изпитвал.

 

BGathletic.com: Какво се случи в леката атлетика през тази година, а не трябваше?

- Не трябваше леката атлетика да продължава да губи от и без това намалялото си реноме. Все по-честото преплитане на пътищата на ИААФ и УАДА, треперенето на атлетите дали след 8 години няма да се простят с медалите, изличаването на цяла една страна от света на атлетиката - вкупом виновни и невинни, историята с мелдония, продължаващите разследвания без реално наказани, неясните знаци, които дават новите управници на световния спорт, загубата на спонсори - всичко това хвърли короната на Царицата в калта. Атлетиката отдавна не е спорт №1 - за младите хора тя е леко ретроградна, дори малко неразбираема и най-вече неатрактивна, защото в нея няма безспорни герои, каквито има във футбола или тениса например. Маркетингово атлетиката изостава драматично, тя няма разпознаваеми лица (с изключение на Юсейн Болт), тези които пък що-годе са познати на хората рядко стартират на големите турнири, няма ги драматичните двубои, които приковават интереса на зрителите. И така само за 20 години атлетиката от авангарден спорт се превърна в спорт демоде. Сега шефовете в ИААФ са изправени пред куп предизвикателства, ама въпросът е дали имат силата и потенциала да тръгнат по изцяло нов път, който да доведе до връщане на доброто име на любимия спорт.

 

BGathletic.com: Какво ти се иска да се случи в леката атлетика през 2017-а?

- За българските атлети - иска ми се Мирела да се утвърди в световния елит, Ивет да продължи да бъде константа в спринта и да постигне целта си - 22 секунди на 200 м, младите - Габи Петрова, Тихомир Иванов, Георги Цонов, Митко Ценов също да намерят челно място в своите дисциплини, гюлетата на Радослава Мавродиева и Георги Иванов да летят все по-далече, конкуренцията сред тройните ни скачачи и младите ни момичета в средните бягания да доведе до висококачествени постижения. Иска ми се българските атлети да продължават да бъдат отбор и да го докажат във Финландия като запазят мястото си в първа лига на европейския отборен шампионат. Иска ми се всеки да има шанса да реализира труда си и да подобрява постиженията си. В планетарен мащаб - ще ми се най-после след година и половина на обещания да видим реални резултати от промяната на върха в световната атлетика. И Царицата не само да остане със спомените за благородното си потекло, а да продължава да върви напред с аристократичен блясък.

 

Прочетете 5 въпроса към Георги Банов - ТУК

 

Прочетете 5 въпроса към Емил Здравков - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Мирела Демирева
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени