Шрифт:

5 от 5 за атлетическите специалисти - IV част

5 от 5 за атлетическите специалисти - IV част
31-12-2016 11:33

Обзор на 2016 г. ще направим с рубриката „5 от 5 за атлетическите специалисти”. Превърнали се в традиция интервютата са с пет еднакви въпроса към пет журналисти, които имат следят обстойно леката атлетика.

 


Даваме думата на Александър Вангелов, статистик и журналист. Той, както всяка година, беше говорител на всички национални шампионати в България и редица други състезания. 


BGathletic.com: Кое беше положителното и кое отрицателното за българската атлетика през годината?
- Естествено, това са сребърните медали на Мирела Демирева на Олимпийските игри в Рио и на европейското първенство в Амстердам в скока на височина. Освен Демирева, цялостното представяние на Ивет Лалова през лятото –два сребърни медала на еврошампионата в Амстердам и осмото място на 200 м на Олимпиадата в Рио. Шестото място на Радослава Мавродиева на тласкане гюлле на световното първенство в зала в Портланд... Настъплението на редица млади атлети, които вдъхнаха надежда за бъдещо развитие – Диляна Минкина, Лиляна Георгиева, Силвия Георгиева, Мануел Петров и др. Отрицателното – положителната допинг проба на Силвия Дънекова непосредствено преди Олимпиадата в Рио.

 

BGathletic.com: Атлетиката в световен мащаб през 2016-а беше...
- ... Още едно доказателсатвяо, че пределът на човешките възможности не е достигнат (все още). С изключителните постижения – Уейд ван Никерк (400 м), Юсейн Болт (100 и 200), Мо Фара (5000 и 10000), Анита Влодарчик (чук), Илейн Томпсън (100 и 200) , Алмаз Аяна (10000 м), Рут Джебет (3000 м ст.), Аштън Ийтън (дестобой) и много други – атлетиката доказа своята жизненост, своята дълговечност.

 

BGathletic.com: Kой е атлетическият момент, с който ще запомниш 2016-а година?
- Световният рекорд на Уейд ван Никерк в бягането на 400 м. Без да блести с някакви свръхестествени физически данни, южноафриканецът изненада целия спортен свят с изключителния си световен рекорд - 43.03 сек. А Юсейн Болт стана първият лекоатлет в света, който печели спринтовете на 100 и 200 м на три (!) поредни Олимпиади – 2008, 2012 и 2016 година.

 

BGathletic.com: Какво се случи в леката атлетика през тази година, а не трябваше?
- Масираната атака по всички възможни начини срещу руските атлети, обвинени брутално в системната употреба на допинг. Самото решение те да не се състезават на международната спортна сцена е откровена дискриминация и потъпкване на човешките им права. Възбраната върху участието им в състезания бе още едно доказателство как политиката влияе по най-негативен начин върху спорта. Тези сътресения, макар и косвено, не могат да не повлияят на имиджа на Спорт No 1.

 

BGathletic.com: Какво ти се иска да се случи в леката атлетика през 2017-а?
- Да отпадне колкото се може по-скоро забраната за участие на руските атлети на международните състезания. (Уви, последното решение да се отворят всички проби на руските атлети от олимпийските игри през 2008 и 2012 все повече отдалечава разумните благопожелания от неразумната истерия!) Относно българската атлетика – набраната инерция с чудесното представяне на Мирела Демирева, Ивет Лалова и Радослава Мавродиева да продължи с изявите на младите – най-вече юношите и девойките под 18 години, на които предстои участие в ПОСЛЕДНОТО световно първенство за кадети и кадетки в Найроби – Лиляна Георгиева, Радин Вълчев, Антонио Иванов, Ариана Кузманова, Никол Андонова и редица още талантливи млади спортисти! И най-вече – да приключи прословутият ремонт на изстрадалата столична зала „Фестивална” и атлетите отново да се завърнат в своя софийски дом!

 

Прочетете 5 въпроса към Георги Банов - ТУК

 

Прочетете 5 въпроса към Емил Здравков - ТУК


Прочетете 5 въпроса към Евгени Николов - ТУК

 

---


Тагове: Ивет Лалова, Мирела Демирева
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени