Шрифт:

5 от 5 за атлетическите специалисти - V част

5 от 5 за атлетическите специалисти - V част
01-01-2017 12:18

Обзор на 2016 г. ще направим с рубриката „5 от 5 за атлетическите специалисти”. Превърнали се в традиция интервютата са с пет еднакви въпроса към пет журналисти, които имат следят обстойно леката атлетика.

 


Петият специалист в нашата селекция за обзор на 2016-а е Рая Иванова, редактор в sportal.bg. Тя беше на журналистическите банки по време на европейското първенство в Амстердам през лятото.


BGathletic.com: Кое беше положителното и кое отрицателното за българската атлетика през годината?

- Безспорно най-положителното бяха спечелените медали от Мирела Демирева и Ивет Лалова на еврошампионата в Амстердам, както и олимпийското отличие на Мирела в скока на височина в Рио. Не трябва да забравяме и олимпийския финал на Тихомир Иванов в Бразилия, както и еврофиналите ни на континенталния форум в Холандия. Представянето на българските атлети през годината напомни за добрите времена, които сме имали в миналото.

Отрицателното - положителната допинг проба на Силвия Дънекова, която беше сред малкото негативни моменти за родната атлетика през 2016-а.

 

BGathletic.com: Атлетиката в световен мащаб през 2016-а беше...

- Луда - изключително силни постижения и грозни скандали с руските атлети и отстраняването им от големите атлетически форуми.

 

BGathletic.com: Kой е атлетическият момент, с който ще запомниш 2016-а година?

- Трудно ми е да отлича само един, защото имаше много моменти, които се запечатаха в съзнанието ми. Все пак ще посоча два от тези моменти - спечеления от Мирела Демирева олимпийски медал в Рио. Нещо, което повечето, следящи атлетиката, очакваха със свити сърца и много надежда и което държа много хора будни пред телевизорите.

Вторият момент безспорно е световният рекорд на Уейд ван Нийкерк на 400 метра - постижението, което изведе тази дисциплина до невиждани висоти. Това беше и голямата атлетическа изненада от Рио. В продължение на 10 минути след бягането все още се опитвах да осъзная какво е постигнал този младеж, който може да се каже, че все още е в началото на своята кариера.

 

BGathletic.com: Какво се случи в леката атлетика през тази година, а не трябваше?

- Грозният допинг скандал с руските атлети и недопускането им на международни състезания. Нещо, което сложи много грозен отпечатък върху Царицата и което в сериозна степен урони престижа на един велик спорт.

 

BGathletic.com: Какво ти се иска да се случи в леката атлетика през 2017-а?

- България да има световен шампион в Лондон, да няма допинг скандали с родни състезатели и всеки български атлет да показва израстване с всяко следващо състезание. Надявам се също така на български финали на големите форуми тази година и лични постижения.

В световен мащаб - да няма допинг скандали, дисциплините да са максимално оспорвани, да станем свидетели отново на силни постижения и да се възвърне имиджа на атлетиката като един от водещите спортове.

 

Прочетете 5 въпроса към Георги Банов - ТУК

 

Прочетете 5 въпроса към Емил Здравков - ТУК


Прочетете 5 въпроса към Евгени Николов - ТУК


Прочетете 5 въпроса към Александър Вангелов - ТУК

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тихомир Иванов, Ивет Лалова, Мирела Демирева
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени