Шрифт:

Какво гони Джани Мерло със заличаването на рекордите

Какво гони Джани Мерло със заличаването на рекордите
05-01-2017 10:28 | Георги Делчев

Преди 20-ина години атлетиката премина през същия сценарий, когато озлобеният германски функционер Хелмут Дигел търсеше всякакви поводи да нападне атлетите от бившата Източна Германия и... поиска да бъдат анулирани световните рекорди.

 

Тогава, надяваме се и сега, се намериха нормални хора в световната атлетика и този въпрос изобщо не бе поставен. После се дочуха слухове, че всъщност Дигел така се опитвал да се домогне до шефското място в ИААФ. Той бе част от управителното тяло на световната атлетика, но шеф никога не стана. Идеята му за заличаване на световните рекорди затихна, за да стигнем до 2010-а когато нещата се повториха. Само, че и този път нищо.

 

Сега май пак - старата песен на нов глас запя Джани Мерло. Защо ли? Както и да облича мотивите си за това искане, сигурно и сам не вярва, че това ще се случи. Но защо е това изригване точно сега обаче? Ако е уплашен от руското допингово нашествие и е загрижен за чистата атлетика, то това не звучи сериозно и хич не е убедиетелно, защото руски атлети почти не останаха със световни рекорди (при мъжете това е Юрий Седих на чук, а при жените са Наталия Лисовская - гюле, Галина Чистякова - скок дължина и Елена Исинбаева на овчарски скок). Затова руските мотиви не тежат.

 

По любопитно е - какво става, ако се стигне до заличаването на световните рекорди? Каква ще е причината, за да бъдат премахнати. Няма как причина да е – просто се съмнявам, че тези атлети са допингирани. Дори и да са били по днешните стандарти, то няма хванати и по съмнения не може да бъдат обвинени тези атлети и изтрити просто така, заради мерака на Мерло. 

 

Ако все пак махнат световните рекорди, къде ще ги запишат тези постижения и като какви? Какво ще се прави с останалите постижения. Ако махнат само рекордите, означава ли, че в ранглистата се качва вторият по постижение и по какви стандарти ще го правят. Ами, ако и вторият е съмнителен? И третият и следващите...

 

Тогава изтриваме целите ранглисти (само, че до коя година ще се считат за съмнителни), забравяме всички постижения и от утре вече всичко е световен рекорд. Това е толкова несериозно, че чак смешно. По-скоро е дълбоко обидно към тези хора, които са идоли на цели поколения.

 

Ако се стигне до това положение, то това ще е една дебела разделителна линия между предишните и сегашните атлети. Е, това няма как да го определим, защото по-тъпа идея няма. Тогава предишните атлети, като какви ще ги категоризираме. Може би трябва да изгорим снимките им, постиженията им и всичко свързано с тях. А те са живи и са част от тях управляват спорта сега.

 

В този случай ще е имало ли е Джеси Оуенс, Карл Люис, Фани Бланкерс-Коен или може би те дори не са били атлети. Ще може ли да говорим за тях изобщо и като какви, може би в категорията „съмнителни рекордьори”?

 

Имало ли е атлет с име Себастиан Коу, например, или не? И има ли право той да управлява новата атлетика, след като е от поколението на съмнителните рекорди. Нали и той ще бъдат изтрит. Затова нито Мерло или който и да е друг нямат право да изтриват историята, дори да не им харесва, колкото и съмнения да имат.

 

Няма какво да го крием, че по онова време стимулирането и проверяването е било по други схеми и вероятно сега всички щяха да изгорят пред новите машини за допинг-проверки (най-малкото, защото през годините забранителният списък стана по-дълъг и позволени препарати през 1975-а после са забранени). Такива са били правилата. Само че световните рекордьори, когато са ги постигнали, нямат положителни проби и по тогавашните правила са били чисти и няма как да ги виним за това, че са били най-добрите. Не може със задна дата да изтрием целия спорт и няколко златни поколения атлети.

 

Освен за несериозно, намерението на Джани Мерло е и несъстоятелно. Освен, ако и той не гони нещо друго, което няма нищо общо със спорта. Атлетиката и рекордите пак ще оцелеят, независимо дали на някой това му харесва или не. Другото е една голяма глупост и обида за бившите атлети и световните рекордьори.     

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Анулирането на световните рекорди, Допинг, Рекорди
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени