Шрифт:

Към Русия с ненавист

Към Русия с ненавист
11-01-2017 16:26 | Яна Касова

Поредната атака към спорта е факт. 19 национални антидопингови комитети подписаха декларация за отстраняване на Русия от световния спорт.

 

Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Япония, Хърватия, Холандия, Норвегия, Полша, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, ЮАР, Германия, САЩ и Австрия, всички членове на Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO), се обявиха и за отнемане на домакинствата на международни състезания и мораториум за даването на нови.

 

Поредният пирон в ковчега на руския спорт, а съответно на целия спортен свят, е безмислен по няколко причини.

 

  1. Защо трябва да се иска отстраняването спортистите от международната сцена, след като веднъж те бяха зачеркнати и върнати. Преди Олимпийските игри в Рио излезе забрана за участие на руснаците в Бразилия, а след това Международният олимпийски комитет (МОК) взе решение да даде зелена светлина за участие при определени условия. Международните спортни федерации също взеха своите решения и допуснаха, всеки според вижданията си, руснаците да се състезават. Сега комисии от същите МОК и федерации ще разглеждат искането на NADO. Повторение на сценария – кому е нужно това?
  2. Обвиненията срещу Русия се крепят на доклада на комисия, назначена от Световната антидопингова агенция (УАДА), като той не е отнесен до нито един съд, не е изслушана официално и обвиняемата страна. Т.е. оплакванията в Русия, че им се налагат наказания срещу недоказани твърдения, са абсолютно верни.
  3. Руската федерация по лека атлетика е „отрязана” от международния спорт вече почти година и половина. През цялото време в страната работят по списък от изисквания, поставени от международните спортни организации. Защо трябва да има нови наказания при положение, че препоръките на съответните органи се изпълняват?
  4. Наказанието на напълно невинни спортисти е нищо по-различно от нарушение на човешките права. Как някой ще докаже, че всички спортисти на Русия са в кюпа със злоупотребите на допинговите правила?

 

В искането Русия да бъде лишена от домакинства на големи първенства има някаква логика, изхождайки от позицията, че едно от обвиненията е, че правителството е забъркало сериозна схема за допингиране на спортистите за състезанията на местна почва, а именно – Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. и световното първенство по лека атлетика година по-рано. Но и тук опираме до по-горе изложената точка 2.

 

А дали този ненужен иск на NADO не е разлайване на кучетата, за да се прикриват нарушенията и едноличните действия на майката УАДА – организацията, която притиска и мачка световния спорт до такива нива, че вече и верните запалянковци започват да се отвращават от това, в което се превръща тяхната страст.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, Допинг, УАДА
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени