Шрифт:

Закриване на спорта

Закриване на спорта
Олимпийска шампионка на 100 м от Сидни 2000 няма.
14-01-2017 09:14 | Яна Касова

С напълно нарушение на човешките права организациите по света вървят с немного бавни темпове към тоталното дискредитиране на спорта.

 

Повторният анализ на допинг проби със задна дата е най-неоправданото действие във войната с допинга. Спортистите се състезават, печелят или не медали, дават допинг контрол, отрицателен тест – всичко направено по действащите правила. Но след десет години на случаен принцип отварят отново проби и те са вече положителни – във време, в което вече правилата са други. Какъв е смисълът?

 

По този начин единствено нарушават човешките права на спортистите. А, и още нещо – тези действия на Световната антидопингова агенция (УАДА) тотално отвращават спортния фен. За какво вече да се гледат състезания, като не се знае след известно време любимецът ти дали няма да загуби златото.  

 

Развенчаванеот на героите по този начин не носят нищо и на взимащите медали впоследствие – никой не рабира за новите шампиони.

 

Пореден пример е тласкането на гюле от Олимпийските игри в Пекин 2008. В момента от тази надпревара има само шампионка – Валери Адамс (НЗЛ). Нейните подгласнички Наталия Михневич (Блрс) и Надежда Остапчук (Блрс) вече са с отнети медали. Да не говорим, че от всички качили се на подиума за награждаване след дисциплината на Игрите в Пекин и на тези в Лондон 2012 само Адамс има все още медал. Тройката в британската столица беше Остапчук, Адамс, Евгения Колодко (Рус). Дни след награждаването Остапчук беше наказана, а през миналата година медалът на Колодко също беше отнет заради повторен допинг анализ.

 

Общо 44 медала в леката атлетика са отнети заради допинг нарушения в олимпийската история. Като 42 са случаите от 2000 г. насам, когато сагата с Марион Джоунс (САЩ) даде начало на ожесточените гонки на допинг аферите. Отделно шестима атлети са спечелили отново отличията си след спечелени дела.

 

Да не говорим за абсолютния парадокс, че все още няма олимпийска шампионка на 100 м от Игрите в Сидни. Джоунс върна златото, но МОК не го даде и на втората Екатерини Тану (Гър), намесена в допинг скандал четири години по-късно. В статистката има сребърна и бронзова медалистка от Сидни, но не е златна.

 

За какво тогава сме гледали състезанията?! В момента класирането няма нищо общо с това, което е било след края на опитите в сектора.

 

Е, щом толкова пречат спортистите, направо да го закриват този спорт. Агонията ще е по-малка.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Допинг
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени