Шрифт:

5 финала срещу 19-те от преди 30 години

5 финала срещу 19-те от преди 30 години
25-07-2011 19:57 | Яна Касова

Четири нации спечелиха 69 медала от европейското първенство по лека атлетика за старша възраст, което се проведе в Талин (Ест) през миналата седмица. Останалите 88 отличия са за останалите 47 държави, които имаха представители в Естония.

88-те медала, които Големите 4 - Русия, Германия, Великобритания и Франция оставиха, бяха спечелени от 25 страни. И за щастие и България е в класацията - с един медал, но ценен. Ценен, защото е първият за леката ни атлетика за 2011 г. от голямо първенство. Ценен, защото даваме заявка, че имаме лека атлетика за Игрите през 2016 и 2020 г., когато се предполага, че именно героите от Талин ще веят знамената по олимпийските стадиони.  

Замислих се какво представяне сме имали на тези форуми в годините, когато и българската атлетика е по върховете. Оказа се, че на европейското първенство за юноши и девойки през 1981 г. точно 19 наши атлети са в 12-ицата в различните дисциплини. Стефка Костадинова е девета в скока на височина. Преди 10 години имаме 12 финалисти. От тях никой не стига до олимпийски връх, но Венелина Венева, Ива Пранджева, Ивайло Младенов жънат успехи на световно и европейско ниво при мъжете и жените.

Какво означава това? Че пирамидата тогава е с правилна форма - масовият спорт работи, подрастващите се селектират и от добре подбрани, но голям брой, атлети се стига до едната олимпийска шампионка след години.

Сега имаме някаква неправилна геометрична фигура в спорта ни - няма масов спорт, на спортните терени идват шепа деца, селектираме, но малко спортисти и чакаме от единици да бъде излъчен олимпийски шампион. Става, но по-скоро на чист късмет.

Цифрите от 80-те години на миналия век са невъзприемливи за човека на XXI век. 500 000 деца тренират лека атлетика в цялата държава и от тях излизат Христо Марков, Стефка Костадинова, Иванка Христова, Йорданка Донкова и Тереза Маринова. И всяко българче е имало спортна култура, но сме имали и елитен спорт.

Огледайте се - сега дали изобщо има стадиони около вас!?

Чрез третото място на Георги Цонов в тройния скок България е с един медал и има пет финалисти в Талин. Имахме общо 10 българчета в естонската столица. Част от тях още догодина ще се състезават при мъжете и жените, други - след 2 години. Как ще ги задържим на стадиона? Това е големият въпрос, върху който държавата трябва да помисли. Защото фактите не са много оптимистични. От четиримата финалисти на България от европейското първенство за старша възраст през 2001 г. само Гита Додова е на пистата. Шампионката на 100 м с пр. от състезанието Гергана Стоянова, шестата и седмата на 200 м Велислава Гаврилова и Юлияна Белчева се отказаха и то преди години. Белчева участва на държавните първенства, но отдавна леката атлетика не е приоритет за нея.

Държавниците ни какво правят, какво крадат, какво си приписват, но действията им са безполезни и даже вредни за нас, обикновеното общество. Думите на мой приятел обобщават много точно критичното положение в България - „за какво правят магистрали, като съвсем скоро няма да има кой да кара по тях - всички ще сме емигрирали. Правят ни спортна зала, но с какво ще я пълнят?"

BGathletic.com започва коментарна рубрика, в която всеки понеделник ще правим обзор на събитията в света на леката атлетика от изминалите седем дни. Тази седмица от Яна Касова


Тагове: ЕП старша 2011, Георги Цонов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени