Шрифт:

Спортният министър откри пропуски в новия закон

Спортният министър откри пропуски в новия закон
09-02-2017 16:02

Служебният министър на спорта проф. Даниела Дашева, която днес даде пресконференция и представи екипа си, заяви, че има пропуски в наскоро приетия Закон за спорта.

  

Тя е категорична, че има някои пропуски и според нея Законът за спорта има нужда от корекции, които обаче не могат да бъдат направени по време на нейното управление, защото няма да има време да му обърне внимание. Освен това в момента няма и Парламент, който да гласува закона.

 

Колкото до масовия спорт проф. Дашева сподели, че има някои идеи относно модела на взаимодействие между държавата и общините за развитие на спорта за всички и ученическия спорт, но ще ги сподели в края на управлението си. Тя се надява следващият министър да работи по този проблем.

 

„Системата на държавното и общинското начало в спорта трябва да се усъвършенства, за да работи. Общинското ниво е това, в което успешно може да се развива спорта за всички и спорта за учащите. Разбира се, не мога да не отбележа усилията от страна на общините в тази посока, но ми се иска те да положат много повече усилия и средства, за да се развие това. Защото именно това е нивото, където може да се отбележи голям прогрес в масовия спорт и да имаме и в бъдеще своите шампиони – заяви Дашева. – Елитният спорт пък ще остане грижа на държавата."

 

Първият човек в спорта сподели и развитието на казусите с базите на ЦСКА – от една страна на футболното дружество и от друга – на волейбола. Тя разкри, че вече е имала среща и с двете, като са обсъдили състоянието в момента. Относно базата на футболния клуб – в момента тече процедура по вписване на стадион „Българска армия” и комплексът на Панчарево в активите на сдружението Национална спортна база. Едва след края й пък може да се обяви конкурс за дългосрочното им отдаване под наем, обясни проф. Дашева. Другият казус – на волейбола за сега е по-нерешим.

 

„Залата на волейболния ЦСКА – „Армеец” е в активите на Министерството на икономиката, а не на спорта. За това ние не можем да направим нищо. Въпреки това смятам, че с много разговори би могло да се стигне до решение в бъдещия Технопарк, който трябва да се изгради на 4-и километър, да има спортна зала. За сега полагаме усилия да осигурим едно съоръжение, където децата на този клуб могат да тренират на едно място. Защото в момента те са пръснати в училищните салони на 3 училища”, заяви проф. Дашева. 

 

Повече за пресконференцията на проф. Даниела Дашева - ТУК.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Даниела Дашева, ММС, бази ЦСКА
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени