Шрифт:

Добре ли е да има балканско в зала за юноши

Добре ли е да има балканско в зала за юноши
14-02-2017 15:36 | Георги Делчев

Страхотно представяне направиха нашите най-добри юноши и девойки на първото балканско първенство за тази възраст в зала.

 

В отличното съоръжение в Истанбул младите ни атлети показаха страхотни възможности, отлична форма и заслужено са първи в общото класиране по медали.

 

С 5 златни, 2 сребърни и 1 бронзово отличие българите бяха недостижими. За най-добро постижение бе отличено 5.51 м на овчарски скок на гръцкия атлет, но (не от пристрастие) с изключително висока стойност е новият рекорд на Лили Георгиева на 1500 м. Тя финишира за 4:20.01 мин, а с конкуренция вероятно щеше да е още по-бърза.

 

Дали е добре да има такова състезание по това време на годината, след като в същото време ИААФ реши да премахне световните първенства за малките юноши (до 18 г.).

 

Разбира се, че има разлика и 2 години в юношеска възраст са много важни затова как да се тренират младите атлети. В случая обаче се видя, че балканско за юноши в зала е адски правилно състезание и е благодат за самите атлети да го имат в календара си. Със сигурност е така и за другите балкански атлети в юношеска възраст. На някои, които си имат зали, може да им правят повече вътрешни стартове, но нашите нямат, а няма и къде да участват в България.

 

Тук за малко да повдигнем болния въпрос за „историческия” ремонт на зала „Фестивална”, за чието пускане приповдигнат оптимист е и служебният министър на спорта Даниела Дашева. Да не говорим, че предшественикът й пък се канеше да прави някакъв турнир по лека атлетика през март (да, тази година) по случай завършването на ремонта. Само, че на атлетите вече им писна и не вярват на никого. Жалко е, защото се вижда, че имаме прекрасни таланти с бъдеще, но май все не случваме на талантливи политици.

 

След това лирично отклонение, да се върнем на случилото се в Истанбул на първото балканско за юноши по лека атлетика. Първо, поне нашите таланти по това време на годината нямат възможност за никакви изяви, а само с един национален шампионат няма как да покажат най-доброто, за което са тренирали, камо ли да развият формата си, защото просто няма повече състезания да тях през зимата.  Така, че това балканско се отрази отлично на първите ни млади атлети.

 

А те така се развихриха в удобната истанбулска зала, че почти нямаше българче, което да не даде най-доброто от себе си. Разбира се, че имаше и несполуки, но те бяха толкова малко, че с право можем да ги причислим в и дори под допустимите проценти.

 

Освен осемте медала, осем от нашите бъдещи звезди си направиха лични постижения. При това положение няма как да критикуваме младите ни атлети за каквото и да било. Някои от тях пък са още в младша възраст и е добре че участваха, дори само да видят как е навън.

 

Шампионите и медалистите няма да коментираме, защото ... каквито и постижения да са показали, както се казва - победителите не ги съдят.

 

Но вижте какво става после, след медалите. Четвъртите - Иво Стоянов (скок дължина) с лично в зала и открито,  а Арина и Михаил са съвсем близо до личните си.

 

Петите – Росица Канева (800) - лично, Кристина Борукова (400 м) – лично. Шестите – Михаил Михалев и Нелина Стоева също са съвсем близко до най-добрите се резултати. Същото важи и седмите в класирането. Виктория Георгиева е с лично на 800 м, а близо до най-доброто са Николай Петров (гюле) и Веселин Живков (60 м), който пък е още младша възраст.

 

Освен това, в тази възраст атлетите нямат някакъв състезателен опит, да не говорим, че това е едно доста силно международно състезание. Така, че успех и на следващите балканиади.  

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Балканско първенство в зала за юноши
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени