Шрифт:

Всемогъщият стречинг: какво е това и как да го правим правилно

Всемогъщият стречинг: какво е това и как да го правим правилно
15-02-2017 13:21

Понякога не ви стига енергия за тренировки – изходът за такива ситуации е стречинг.

 

Мускулите ни са съставени от влакна, които под въздействието на натоварването се съкращават и така придобиват еластичност. Стречингът е особен вид фитнес, който е насочен към бавното изпълнение на натоварване на сухожилията у мускулите на ръцете, гърба и краката. Стречингът позволява изключително бързо да върнете формата на мускулите, които дълго време не са били активни.

 

Стречингът е еднакво подходящ и за начинаещи, и за напреднали. Бонус към стречинга е укрепването на ставите, които стават по-малко податливи на навяхвания. Качеството на мускулите също се подобрява и те стават по-малко податливи на разтягане. Много лекари са убедени в ползата на стречинга за профилактика на преждевременно стареене на ставите и хипокинезия, а някои препоръчват стречинг за жени с болезнена менструация.

 

Нужно е да спазвате някои основни правила за стречинг.

 

- Стречинг упражненията се изпълняват бавно и постепенно се увеличава напрежението в мускулите – това провокира приятни усещания, а в краен случай лек дискомфорт. Ако ви боли много и се натоварвате, това е издевателство и стрес над организма. За стречинга умереността е задължителна!

 

- Редовни упражнения – това е най-добрият приятел на високите постижения. Отнася се и за стречинга. Мускулите губят еластичността си много по-бързо от обема си. Разтягането им трябва да се извършва за сметка на редовните физически упражнения, а не за сметка на интензивността и спорадичността. Видим резултат ще се появи само в първия случай.

 

- Плавен подход означава, че напълно трябва да изключите всякакви резки движения по време на изпълнението на упражненията. В противен случай рискувате травма.

 

- Правилното дишане е крайъгълният камък. То трябва да е дълбоко, бавно и равномерно. Ако усещате недостиг на въздух, спрете с изпълнението, възстановете дишането и едва след това се върнете към изпълнението му.

 

- Потресаващ ефект от заниманията със стречинг ще усетите, ако по време на разтягането се съсредоточите върху конкретния мускул или част на тялото, за които работите. Сложно е и често ще ви отвличат други мисли. Тайната е проста: съсредоточаването помага за максималната работа на мускулите и сухожилията, а от друга – дава възможност за пълен релакс на нервната система. Именно това е приятният бонус на стречинга, за разлика от по-агресивните натоварвания на тялото. Стречингът дава усещане за релаксация, за отпускане освен ан тялото, и на ума.

 

Източник: elle

 

---


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени