Шрифт:

Ползите от упражнението ′планк′

Ползите от упражнението ′планк′
17-02-2017 18:22

Едно от най-популярните упражнения, използващо тежестта на тялото, се нарича планк и е познато още като дъска, пейка или китайска почивка. Освен че влиза в множество тренировки за корем и различни програми, това упражнение може да бъде използвано и самостоятелно, поради високата си ефективност, комплексност и множеството ползи, които носи за тялото. Така само за няколко минути на ден, ние можем да направим една функционална тренировка, която да ни помогне да поддържаме цялостната си физическа форма и да противодейства на обездвижването. Благодарение на това, че упражнението планк ангажира мускулите в областта на корема, които често са отслабени, то помага в значителна степен да се стабилизира гръбначния стълб, позицията на таза и така да се намали риска от проблеми в кръста. Освен това, поради своя изометричен характер, задържането на поза дъска, натоварва в значителна степен множество мускули, което спомага за ефективно изгаряне на калории и поддържане на здравословно тегло.

 

ПОЛЗИ ОТ РЕДОВНОТО ПРАКТИКУВАНЕ НА ПЛАНК


1. Поддържане на коремните мускули, стабилизиране на таза и гръбначния стълб
Най-важните мускули, отговорни за правилната позиция на таза, а от там и на долната част на гръбначния стълб, са тези на корема и седалището. В областта на корема в няколко слоя се разполагат външните коси, вътрешните коси и правите коремни мускули. Те заедно със седалищните мускули държат таза в неутрална позиция и поддържат нормалната извивката на кръста. Ако седалищните и коремните мускули са слаби, често се стига до промяна на извивката на кръста (лордоза), а от там до различни проблеми с гръбначния стълб.


2. Намаляване на риска от травми и проблеми с кръста
Ако практикуваме редовно планк това значително ще подобри тонуса на коремните ни мускули, ще стабилизира областта на кръста и така ще се намали риска от травми и проблеми в тази област. Ако вече имаме проблеми с кръста, упражнението трябва да се изпълнява внимателно и много точно, за да не избегне евентуалното им обостряне.


3. Активиране на метаболизма и изгаряне на калории
Като вече споменахме, упражнението планк изисква от мускулите изометричен режим на работа и добра издръжливост. Това означава, че мускулите са значително натоварени, без реално да има движение, като тяхната роля е да задържат позицията и да устоят на силата на гравитацията. Именно поради тази причина, отстрани упражнението изглежда лесно, но всеки опитал знае, че това не е така. За да може тялото да се задържи в тази позиция (право като дъска), се активират много мускули в това число на корема, бедрата и ръцете, които работят усилено и изразходват много енергия. Така общия енергоразход от работата на всички мускули помага да се изгорят много калории за кратко време, което е показател за високата ефективност на упражнението.


4 Подобряване на стойката
Бладораение на това, че упражнението планк активира мускулите стабилизиращи тялото, то значително помага за подобряването на стойката и предпазва от гръбначни изкривявания. Трябва да се знае, че коремните мускули са изключително важни за подравняването на цялото тяло и ако те са слаби, това влияе на позицията на гърдите, врата, раменете и горната част на гръбначния стълб. Така, ако практикуваме редовно планк, ще заздравим основните мускули, отговорни за добрата стойка и ще противодействаме на лошите пози от ежедневието ни.


5. Подобряване на концентрацията и баланса
Освен мускулната издръжливост, т. нар китайска почивка тренира и поддържането на баланс и концентрацията. Това е свързано с факта, че за да направим планк, ние трябва да поддържаме идеален баланс между всички части на тялото и същевременно да го задържим за продължително време. Така с времето се тренира едновременно физическата и психическата издръжливост и поддържането на контрол над цялото тяло. В йогата контролът върху дишането и концентрацията са в основата на изпълнението на поза "дъска".


6. Подобряване на гъвкавостта
За да функционира правилно тялото и да извършваме разнообразни движения, трябва мускулите и сухожилията да са достатъчно гъвкави. Ежедневните пози обаче обездвижват тялото и намаляват еластичността на мускулите, което ни кара да се чувстваме сковани. Позата планк дава възможност да се подобри баланса между отделните мускулни групи и тяхната еластичност. Това в дългосрочен план спомага за възстановяване на тонуса на скъсените мускули и възстановяване на нормалната гъвкавост.


7. Противодействие на стреса
Доказано е, че практикуването на физически упражнения в значителна степен може да намали нивата на психически стрес и последиците от него. Това се получава чрез активиране на кръвообращението, намаляването на нивата на стресовите хормони и отделянето на ендорфини в мозъка. От друга страна, пълната концентрация върху упражнения като планк и контролът върху дишането, играе роля на един вид медитация, която допълнително спомага за психическо разтоварване.

 

Източник: Framar.bg

 

---


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени