Шрифт:

Какво е хапвал и пил Хайлето на маратона в Берлин

Какво е хапвал и пил Хайлето на маратона в Берлин
19-02-2017 10:20

Един из спонсорите на Берлинския маратон, който се занимава със спортните храни Sport Bar,на презентация на Ню-Йорския маратон, съвместно с физиолога Трентъм Стелингверф разказаха как се е „зареждал” Хайле Гебреселасие преди и по време на маратона през 2007 г. в Берлин, когато той постави своя първи световен рекорд на тази дисциплина (2.04:26).

 

3 часа преди старта: силна закуска, в това число и една бутилка спортна напитка;

1 час до старта: още 1 бутилка спортна напитка и бананова енергиен гел;

Няколко минути преди старта: един енергиен гел.

 

По време на маратона:

5 км: 250 мл спортна напитка;
10 км: 250 мл спортна напитка;
15 км: 250 мл спортна напитка;
20 км: 250 мл спортна напитка и един енергиен гел;
25 км: 250 мл спортна напитка;
30 км: 250 мл вода и един енергиен гел;
35 км: 250 мл вода и един енергиен гел;
40 км: 250 мл вода и един енергеиен гел.

 

Като цяло, на всеки час един спортист консумира от 60 до 80 г въглехидрати и 1100 мл течности, което е много за атлет с физиката на Хайлето.

 

Традиционно физиолозите считат, че 60 грама въглехидрати на час е максимумът, което човек може да усвои по време на бягане. Въпреки това, последните изследвания показват, че ако се смесват различни видове въглехидрати (те се усвояват по различен начин в червата), е възможно да се използват до 90 грама на час.

 

Това показа Гебреселаасие – тогава след маратона, той буквално изразходва въглехидратите до максимум.

 

Интересно е, че Хайлето е класически пример за атлет, който бяга много бързо, въпреки крайното обезводняване по време на състезанието. Гебреселасие заяви, че на маратона е загубил 9,8% от своята предстартова телесна маса - 5,7 кг. Той е и един от бегачите с най-обилно потене сред елитните маратонци.

 

В лабораторията е установено, че той е губи 3.6 л течност на час. По този начин Хайле се явява добър пример, че високо дехидратация не е причина да не се бяга бързо маратон. Затова е добре да се научим да определяме какво и кога трябва да се пие по време на състезание.

На първия си маратон през 2002 г., когато той загуби от Халид Ханучи и Пол Тергат, той със сигурност все още не е имал опит кака да се храни по време на маратон. Две години по-късно, Хайле вече имаще представа колко и какво трябва да пие и яде по време на състезанието, като се вземат предвид особеностите на организма.

 

---


Тагове: Хайле Гебреселасие, Маратон
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени