Шрифт:

Ах, тази Венева, защо не е по-млада

Ах, тази Венева, защо не е по-млада
27-02-2017 09:09 | Георги Делчев

Няма друг подтекст в заглавието, а е само и чисто атлетически. Поводът е представянето на Венелина Венева на балканския шампионат в Белград онази вечер.

                                    

Тя стана 5-а, което на пръв поглед не е нещо особено. Разбира се, че отчитаме, че е на 42 години. Става дума за друго. Венева скочи 180 см, което не и е малко. Като трябва да отчитаме, че тя вече не тренира пълноценно и едва ли е на нивото и възможностите, когато скачаше по 204 см.

 

Венева отново имаше проблеми с контузии и операции и през изминалото лято пропиля сезона.

 

Сега също се оплаква, най-вече, че не е тренирала достатъчно. Пък и на тези години болежките са неизменна част. Сега вече и ангажиментите са и повече и едва ли намира достатъчно време за тренировки.

 

По-важното при Венева, а това е смисълът на заглавието, че този талант така и не намери истинската си изява. Тя започна като дете със смайващи резултати, но при жените не можа да вземе своето и да мачка всички в сектора, както и се полагаше на таланта и възможностите. Тя премина през много треньори, но истината е, че такива специалисти при нас почти няма.

 

Като млада Венелина скачаше добре, даваше високи резултати, но преди най-важните състезания и на самите тях все не се получаваше и вместо полагащия й се златен медал, се прибираше без отличие. Не забравяме, че има един световен и един европейски, но за нейните възможности това никак не е много.

 

Не знаем причините, но на тръгване на голямо състезание, тя най-често заминаваше с притеснения, че не е здрава, а често и с контузии. Очаквано, с такова настроение, провалите бяха повече.

 

Затова сега възхищението от нея, нейния дух и представяне е на другия полюс – само уважение за това, което прави и показва. Само, че защо трябваше да влезе в силна ветеранска възраст, за да прави това, което може толкова добре. Да не забравяме великолепното й представяне на европейското в зала в Прага, където направи показно състезание, като минаваше всички височини от раз. Това го могат само най-добрите. На времето, когато цариците бяха Людмила Андонова е Стефка Костадинова, част от тактиката им бе да скачат всичко от първи опит, защото така се печелят медали.

 

Онази вечер в Белград Венелина пак направи същото. Не коментираме метража, само ще припомним, че този сезон имаше 170 см, а в Сърбия започна на тази височина. Контузии, контузии, но номерът е да се събереш именно там където трябва. Няма как да не я поздравим за това.  Защото то означава само едно, че е толкова много наясно с тази дисциплина и с това как да се състезава и как да го направи. Няма да й даваме титли, но наистина е станала „професор” във високия скок. Само, че колкото и ентусиазъм да има, годините си казват думата и иска или не, те са решаващи. Не й пожелаваме да се превърне в Мерлин Оти, която не знаеше кога да спре и малко бе загубила преценката си за действителността. Нека тя си прецени кога да го направи, вероятно достойно, но е ясно и друго. Със сигурност Венелина има какво и дано го предаде на други талантливи момичета в скока на височина, защото нейният ентусиазъм само може да ги запали да обичат този скок, както нея. А това май е по-важно един атлет да стане добър и дори най-добър.

 

Затова е и съжалението, че Венева не е по-млада, за да покаже на света, пък и да си вземе пропуснатите златни медали и рекорди. Пожелаваме й го да го направи като треньор, защото е научила и знае адски много за този скок. Дано.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Венелина Венева, Скок височина
BGAthletic.com

Коментари

Още новини

Класиране на българите в първия ден на Балканиадата

20.09.2020

Титла и още четири медала за атлетите ни от Балканиадата

20.09.2020

Над 250 деца се включиха в състезанието на Лалова

19.09.2020

Лесното упражнение за възстановяване

19.09.2020

Студентски град рън събира любители и профи бегачи

17.09.2020

30 българи на Балканиадата за мъже и жени

17.09.2020

Открий шампиона в теб се завръща

16.09.2020

Леката атлетика набира нови съдии

16.09.2020

Класиране на българите на Балканиадата за юноши и девойки

14.09.2020Последни новини Най-четени