Шрифт:

Бързо възстановяване за тежка тренировка

Бързо възстановяване за тежка тренировка
28-02-2017 19:09

Взимаме назаем темата за възстановяването от сайта за водни спортове BGswim.com. Вижте какви са съветите на блогъра Деян Гечев.

 

Умората е завладяла изцяло тялото и ума. Как да се настрои спортистът за поредната си тренировка за деня? При това трябва да ходи на училище, в университета или на работа.

 

И така, възстановяването е от колосална важност за представянето на плувеца през целия ден. Ето няколко начина за ускоряване на възстановяването след тежки тренировки и привеждане към готовност за предстоящите ни задължения.

 

1. Повече сън.
Многобройните изследвания и проучвания са довели до неоспоримия резултат, че на плувеца са необходими не по-малко от 9 часа сън, за да са пълноценни на тренировка. Сънят е основният и най-добър начин за възстановяване и абсолютно нищо не може да го замени.

Ще дадем пример с плувния отбор на Стандфордския университет, взел участие в едно от безбройните изследвания, правени за влиянието на съня при плувците. Тестваните се подложили на шестседмична програма, в която добавили допълнителни 1-2 часа сън, т. е събирали се межу 9-10 часа на денонощие.

Разбира се, за пореден път се стигнало до зключението, че това количество сън оказало само и единствено положително влияние върху тяхното представяне на тренировка. Състезателите имали по-бързи реакции на старотово блокче, правели по-бързи обръщания и 15-метровите им спринтове били много по-бързи.

Естествено за плувци с други задължения като училище или работа, тези 1-2 часа сън могат по-трудно да се вместят в програмата им. Случи ли се, резултатите в басейна ще бъдат по-впечатляващи.

 

2. Силна и здравословна храна.

Правилното хранене е също много важен фактор, имащ сериозна тежест за перфектното възстановяването.

Хапването непосредствено след тренировка гарантира по-бързото възстановяване. Не е мит, че първият час след тренировката е т. нар. „златен час“, в който трябва да действаме, за да не изпуснем юздите. В този час, гликогенните запаси са празни и трябва да ги заредим възможно най-бързо.

Храни, които са подходящи след тренировка са богатите на въглехидрати: плодове, ориз, картофи, спагети и др. Храни, богати на протеини като: пилешкото или рибата, помагат на тялото да възстанови травмираната мускулна тъкан от тежката тренировка.

 

3. Хидратация.

Пиенето на течности, както по време на тренировка, така и през целия ден, са поредния доказан фактор, който не трябва да се пренебрегва. Приемът на електролити (натрий, калций, калий) е от също толкова голямо значение.

За плувци, необходимото количество вода трябва да бъде около 1,5-2 литра дневно.

Нека отбележим, че по време на тренировка в басейна, колкото и странно да звучи, ние се потим! Тогава губим адски много вода и има опасност от дехидратация, поради което приемът на течности по време на тренировка е сериозен фактор.

Ако не се потите много по време на тренировка, водата е добър избор, но ако знаете, че се потите много, то спортните напитки са за предпочитане.

 

4. Масажи, ледени бани, вендузи и други.

Тези допълнителни начини могат да бъдат огромен бонус и да играят сериозна роля в изкуството на възстановяването.

Масажите след тежки тренировки имат за цел максимално бързо да възстановят всички жизнени функции на организма и да премахнат умората до най-високата възможна степен.

Все пак, не всеки има физическото време и възможност да ходи на масажи няколко пъти в седмицата.

Поради тази причина, все по-голяма популярност набират, т. нар. “Foam Rollers”. Общо взето тяхната функция е да облекчи и отпусне скованите места от тялото, т. е един вид се самомасажираме.

Ледените бани са изключително ефективни след много тежки натоварвания.

След такива интензивни тренировки в мускулите възникват множество микротравми и разкъсвания, които водят до умора и дискомфорт. Най-голяма полза от криотерапията ще има, ако тя се практикува веднага след тренировка!

Интерес представляват и т. нар. вендузи. Вероятно всички помним онези странни петна върху тялото на Фелпс по време на олимпийските игри в Рио, които вкараха цял свят в недоумение. Тези петна са причиняват точно от терапията с вендузи, на която Фелпс се подлагаше многократно и твърдеше, че много му помогала в процеса на възстановяване.

Накратко, вендузите представляват малки чашки, които се нагряват и поставят върху тялото, като създават вакуум и засмукват кожата и прилежащите тъкани.

По този начин, се предизвиква приток на кръв към съответното място и се подобрява кръвообращението, което влияе положително върху целия организъм.

 

За финал ще се спрем на един много иновативен, но скъп начин за възстановяване –

 

Барокамерите.

 

Голяма част от елитните спортисти разполагат с това удоволствие, което им помага в процеса на подготовка.

Самите барокамери представляват херметизирани съдове, в които се симулират условията на високо надморско ниво, т. е ниско атмосферно налягане и малко количество кислород, поради което тези барокамери се наричат хипобарни. Поставяйки атлетът в такива условия, то в ораганизма му започват да се образуват все по-голям брой червени кръвни телца, чиято основна роля е пренасянето на кислород до тъканите, което само по себе си говори, че се увеличава аеробният капацитет.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

Коментари




Последни новини Най-четени