Шрифт:

Преумората - невидимият враг

Преумората - невидимият враг
08-03-2017 09:55

От д-р Марго Маунтиджой – Aquatics World

Вместо увод: Като спортен лекар-физиолог, често слушам от състезателите следните оплаквания:


„Няма да успея да покажа възможностите си”

„Липсва ми нужната енергия”

„Контузията ми не отшумява достатъчно бързо”

Те отприщват сигналната камбана в моя ум. Въпреки че произходът на тези притеснения е неясен, при някои състезатели това може да е знак, че страдат от синдрома на „преумората”.

Той е опустошителен за спортиста и се изразява в лоши резултати, бавна рехабилитация от травми и болести, води до удължен период на възстановяване между състезанията и тренировките. В някои случаи преумората може да принуди плувеца да прекрати кариерата си. Обикновено симптомите трудно се разпознават, тъй като не са специфични.


Преумората обаче е сред водещите причини спортистът да не постигне максимума от тренировките и възможностите си. Тъй като е почти „неуловим”, той може да подтикне треньора да увеличи натоварването, за да подобри резултатите на възпитаника си. Това автоматично влошава положението.

  

Дефиницията

 

Падането на резултатите за дълъг период е следствие на прекомерния тренировъчен стрес и неадекватното възстановяване. Състезателят, страдащ от преумора ще плува под възможностите си, ако не си вземе почивка за две седмици или поне не намали максимално натоварването,  при положение, че го алармират физиологични и психически симптоми.


Симптомите

Симптомите на преумората са много. Те може да бъдат разделени на психологични и физиологични. Количеството на симптомите обаче не означава, че може да се извлече диагноза, валидна за всеки. „Алармите” са различни за всеки спортист и зависят от интензивността и продължителността. При някои плувци може да ги избие на апатия и изтощение, при други стават свръхентусиазирани и неуморни.

 

Физиологични симптоми

. Намаляване на издръжливостта
. Наваляване на енергията
. Спад на постиженията
. Промяна в показателите на пулса и кръвното налягане

. Умора
. Проблеми със съня

. Болки в мускулите
. Проблеми с координацията
. Загуба на апетита
. Зачестяване на боледуванията
. Бавно възстановяване на травмите

. Спад на сексуалността
. Нередовен менструален цикъл

 

 

Психологични симптоми

 

. Раздразнителност

. Възбуда

. Депресия
. Смяна в настроението
. Нежелание за сработване и комуникация със съотборниците
. Безпокойство
. Проблеми с концентрацията

 

Състояния, алармиращи за преумората


Ако плувецът страда от който и да е от изброените по-горе симптоми, той трябва да се обърне към спортен медик. Съществуват обаче и други алармирания. Те също не трябва да бъдат пренебрегвани заради допълването на диагнозата. Изключването на други предполагаеми медицински проблеми също може да рамкира причината за оплакванията.  Към днешна дата няма диагностични лабораторни тестове, които да идентифицират преумората. Изследванията в лабораторията обаче са препоръчителни с цел да се сведат до минимум причините.

 

Някои синдромите, водещи до преумора:

. Депресия

. Анемия (ниско ниво на желязо в кръвта, витамин Б12 или фолиева киселина)

. Употреба на алкохол

. Употреба на наркотици, в това число и на анаболни стероиди
. Лошо хранене
. Нарушения при яденето
. Инфекции, мононуклеоза

. Проблеми с щитовидната жлеза

. Стрес


Причини за преумората

 Основната причина за претренирането, както казах неведнъж е неизвестна. Тя се натрупва, когато състезателят е подложен на екстремни натоварвания – физически и психически, без да има нужното време за възстановяване. По време на интензивни тренировки е нормално спортистът да страда от симптомите, посочени по-горе. Нарича се „свръхдостиг” и е напълно приемливо състояние при големи натоварвания. С адекватна почивка или намаляване на натоварването, известно като „изостряне”, плувецът ще види решение за симптомите, ще се почувства по-добре, а подобряването на резултатите няма да закъснее.


Диагнозата

Спортният лекар трябва да проследи историята за появата на симптомите. Детайлното вглеждане в тренировъчната програма, обемът, интензивността и периодите на почивка е абсолютно задължително. Помощта на треньора при анализирането на ситуацията също е ключова. Не трябва да бъдат пренебрегвана и вероятността за други причини, довели до умората.  Те може да са следните:

. Нарастване на стреса на работното място или в училище
. Покачване на работния обем в училище
. Проблеми в личните отношения
. Твърде много време на път (транспорт)
. Натоварена състезателна програма
. Промени в тренировъчната среда, натоварване или интензивност
. Проблеми в отношенията със съотборници и треньора – на психическа основа

Обстойният медицински преглед е наложителен за откриването и на други причини за симптомите. Лабораторни изследвания са в помощ и изключват други диагнози. За съжаление няма универсален маркер за синдрома на „преумората”.

 

Разпространение


Синдромът на „преумората” е документиран в много спортове, включително и в тези за издръжливост и сила. Плуването най-потърпевшите. Броят на страдащите от преумора състезатели може да достигне до 20%. В други спортове е регистрирана прираст до 50%. Според някои проучвания поне 1/3 от елитните състезатели страдат от преумора веднъж годишно. Въпреки че няма публикувани данни за останалите плувни спортове, клиничният опит сочи, че синдромът не подминава и тях.

 

 

Как се предотвратява преумората

Превенцията трябва да започне след края на състезателния сезон. Тя започва с внимателното планиране на тренировъчната програма. Най-важното е да бъде намерен балансът между натоварванията и почивката. От изключително значение е стриктният мониторинг на възстановяването на плувеца и изявата му по време на състезания и контролни тестове. Наложително е да има промеждутък от по-леки натоварвания между тежките седмици. Висш пилотаж в треньорската професия е и периодът на „изостряне”.


Засега няма категорични доказателства за ефективността на който и да е кръвен или хематологичен маркер, водещ до проследяването за причината за преумора.
Профилът на състоянията в настроението (ПСН) e инструмент, който може да бъде използван за сканирането на седем психологични параметри:

. Напрежение-тревожност
. Депресия
. Гняв
. Жизненост
. Умора
. Объркване
. Потиснатост

От съществено значение за превенцията срещу преумората е състезателят и треньорът да познават упражненията срещу стреса – как да го овладяват. И не на последно място да не забравят, че трябва да вършат работата си с настроение и да се забавляват.

 

 

 

Лечение

 

Основният камък в лечението срещу преумората е почивката! Изключването от тренировката е наложително. Същото важи и за седмичния преглед на седмицата при консултацията със спортния медик. „Терапевтичните упражнения” може да бъдат предписани във възстановителния период. Това са отрязъци от време в рамките на 5-20 минути и с нисък сърдечен пулс – 140 удара в минута.


Или пък алтернативен спорт. Колоезденето е подходящ вариант за плувеца. Подходът обаче трябва да е индивидуален. Всеки спортист реагира различно на преумората.  Процедурата постепенно може да бъде редуцирана до 5-10 минути седмично. За обичайна се приема продължителността на възстановяване, която трае между 6 и 12 седмици.


По време на периода за възстановяването на изчерпаните ресурси спортистът трябва постоянно да получава морална подкрепа. С положителни емоции и нагласа се преодолява по-лесно стресът. Настроението на плувеца може да бъде следено и контролирано с теста към Профилът на състоянията в настроението (ПСН). Той включва 65 въпроса, касаещи преумората.

 

 


В полза на лечението е прегледът и ревизията на тренировъчната програма – периодизацията, натоварванията, интензивност и почивката.
Консултацията със спортен диетолог също е наложителна. Дефицитът на качествена храна също е причина за бързото натрупване на умора у елитния спортист. Диетологът трябва да подсигури нужния прием от въглехидрати, който да гарантира не само горивото за всяка една тренировка, но и за възстановяването. Количеството на консумираната храна също трябва да бъде изчислено правилно, както и употребата на течности.
Образованието и начетеността на треньора за превенцията срещу преумората и разпознаването на ранните симптоми са също от значение.

Завръщане на пълни обороти

 

Преди плувецът да поднови подготовката на предишните обороти и да участва на състезания, той трябва да има пълна картина на симптомите - физическите и психическите. Вниманието му трябва да бъде концентрирано върху оптимизирането на периодизацията и баланса на тренировъчната програма. Задължително е той да има един почивен ден в седмицата, а по време на тежки натоварвания някои седмици трябва да са по-облекчени. Важното е спортистът да бъде убеден, че има нужда от почивка и че изпитва последствията на преумората.

Обобщение

Синдромът „преумора” е значителна причина за регистриране на резултати под възможностите на състезателите в плувните спортове. Той може да бъде избегнат с балансирана тренировъчна програма, позволяваща оптимално възстановяване и адекватна почивка. Диагнозата се поставя с изключването на други болести и се характеризира с постоянство на симптомите две седмици след почивката или облекчаване на тренировките. Почивката е в основата на лечението.
Казал го е най-добре д-р Н. Мафули:

„Избягвайте да работите твърде много, твърде скоро, твърде бързо, твърде често – преди да стане твърде късно!”

Ключови моменти

. Преумората се среща при елитните спортисти
. Преумората може да доведе до дълъг период на отсъствие от тренировки и състезания.
. Преумората е една от ключовите причини за спад в резултатите.
. Диагнозата се прави след като се изключат другите причини.
. Препоръчва се превенция чрез адекватната оптимизация на тренировъчния процес.
. Почивката е важна за възстановяването.
. Препоръчително е разумното и постепенно включване към старите обороти на подготовка.
. Стриктното наблюдаване на състоянието на плувеца е задължително.

 

Василен Димитров, BGswim.com

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени