Шрифт:

Спортните фирми правят високотехнологичен хиджаб

Спортните фирми правят високотехнологичен хиджаб
09-03-2017 19:02

Производителят на спортни стоки "Найки" представи новия си продукт - високотехнологичен хиджаб за спортистки, изповядващи ислям. Очаква се той да излезе на пазара в началото на 2018 г.

Новата спортна стока, която носи името Pro Hijab, е направена от лека и гъвкава материя, като целта е да се осигури удобство за състезателките.

За изработването й от "Найки" са се свързали с мюсюлмански спортисти от целия свят, включително с бегачи и колоездачи от Близкия изток. Повечето от тях твърдят, че изпитват трудности при носенето на традиционния хиджаб.

"Достигането на компанията до тази култура може да направи така, че да бъдат привлечени повече мюсюлмански спортисти", каза щангистката Амна ал Хадад, която е спонсорирана от "Найки".

През последните години хиджабът се превърна в символ на ислямската култура в САЩ и Европа. Много жени забулват главите си в знак на благоприличие, но според някои критици това е знак за потисничество към тях.

"Това ще окуражи цяла ново поколение да се занимава със спорт, без да чувства, че има граници, наложени от благоприличие и дрескод", каза още Хадад.

Други компании също се готвят да пуснат в продажба хиджаб. Миналата година датската фирма за производство на спортни стоки "Хумел" представи футболна тениска с прикрепен хиджаб към нея. Тя беше изработена за женския отбор на Афганистан.

 

---


Тагове: Екипировка
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени