Шрифт:

Признание за провал с допинга в Русия

Признание за провал с допинга в Русия
Снимки: Gulliver Photos/Getty Images
11-03-2017 17:22 | Яна Касова

Новата допинг програма на руския спорт вече се подготвя, а президентът на страната Владимир Путин призна за провал на старата.

 

Изказването му по време на съвещание за подготовката на Универсиадата през 2019 г. в Красноярск пък получи положителна реакция от Световната антидопингова агенция (УАДА), от където отбелязаха, че това е важна стъпка в правилната посока.

Независима комисия към УАДА проведе разследване и изложи няколко доклада за сериозни нарушение в допинг системата в Русия. Проточилият се почти година и половина мониторинг посочи редица пропуски, а едно от най-големите обвинения е, че е създаден държавен „чадър” от най-високо ниво за прикриване и манипулиране на допинг проби. В последния доклад на Ричърд Макларън беше посочено, че над 1000 руски спортисти са получили предимство от допинг в периода между 2011 г. и 2015 г.

„Най-важното нещо, което трябва да направим е да се вслушаме в изискванията на УАДА. Въпреки неуспехите в работата на независимата комисия. За да има резултати от работата ни, трябва да се вслушваме”, заяви Путин през миналата седмица, като не падна съвсем по гръб и отново окори работата на Комисията, водена от Макларън. Според руския лидер са допуснати редица пропуски в разследването на УАДА и няма адекватни доказателства за обвиненията.  

 

„Никога не е имало някакъв институционален заговор за прикриване положителна допинг тестове, заяви президентът на Русия. – Но доказаните случаи на хванати с допинг руски спортисти са абсолютно неприемливи. А това означава, че съществувалата до сега руска система за контрол върху допинга не е сработила и това е по наша вина.”

„Световната антидопингова агенция е окуражена от този знак на прогрес, изпратен от най-високите политически нива в Русия, каза президентът на УАДА Крейг Риди. - От ноември 2015 г. УАДА, Антидопингова агенция на Великобритания и много други организации са работили усилено, за да подкрепят усилията на Русия за възстановяване на надеждна система за борба с допинга. Публичното признаване на руския президент Владимир Путин за това, че системата за борба с допинга не работи в страната, е важна стъпка в правилната посока.”

 

Това е първото публично признание и дори намек от страна на Русия, че имат вина по допинг случая. До този момент местните управници в областта на спорта заемаха нападателна позиция към УАДА и световния спорт, като отричаха всички обвинения срещу тях.

 

Новата система

 

Путин се надява да създаде в Русия строга и ефективна система за борба с допинга. "Надявам се, че няма да има мошеници, които да работят по допинг програма, а след това да бягат зад границата”, спомена Путин, визирайки Григорий Родченков, бивш ръководител на Руския антидопингов център, избягал в САЩ през 2016 г. и превърнал се в информатор на УАДА в разследването.

 

Новата програма ще бъде извадена от системата на Министерството на спорта и ще премине към независима организация.

 

„Както е направено в много държави, ние ще я дадем на Московския държавен университет. В буквалния смисъл на думата. Ще изградим лаборатория в една от сградите на университета, ще помогнем да се оборудва с модерна технология, оборудване и персонал”, обясни Путин.

 

Руският глава се надява, че с помощта на собствени специалисти и взети назаем от чужбина ще може да се наложи строга, ефикасна и най-вече ефективна система за борба с допинга.

 

„Трябва да направим така, че за младите хора, които започват своята спортна кариера, никога да не е имало такива проблеми с допинга”, заяви още Путин.

 

„През ноември 2015 г. УАДА създаде пътна карта за привеждане на Руската антидопингова агенция в съответствие с Световния антидопингов кодекс, каза генералният директор на УАДА Оливие Нигли - Трябва да се докаже, че работата е наистина автономна, независима от външна намеса и разполага с необходимите ресурси, за да изпълнява задачата на защитата на чисти спортисти, както в Русия, така и в чужбина.”

 

Руският антидопингова агенция (РУСАДА) беше затворена в хода на разследването.

 

Сериозно пострадалите

Най-сериозно от целия допинг скандал пострада целият лекоатлетически спорт. От есента на 2015 г. Руската федерация по лека атлетика е изключена от международния спорт. През февруари от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) обявиха, че забраната няма да бъде вдигната, докато Руската антидопингова агенция не започне да функционира според Световния антидопингов кодекс на УАДА. Това се очаква да стане най-рано през ноември. Според ИААФ Русия трябва или "убедително да обори", или "да признае и да вземе подходящите мерки" срещу твърденията в доклада на д-р Ричард Макларън, че спортното министерство и службите за сигурност на Русия са били съучастници в допинг схемата.

 

След признанието на Путин за срива на системата им и президентът на ИААФ Себастиан Коу видя, че руските институции са осъзнали огромното предизвикателство, пред което са изправени в борбата срещу допинга.

 

„Трудното решение, което взехме, започва да дава плодове, заяви Коу. - Руската федерация е пълна с хора, които осъзнават сериозността на предизвикателството. Трябва да отчетем, че има напредък в техните действия.”

 

Без флаг

Руските атлети тренират и участват в състезания на територията на Русия с непрекъсната надежда да бъдат допуснати до международната сцена. Още през 2016 г. до там бяха допуснати единствено Юлия Степанова, която даде началото на разследването с разказ за допинг схемата в страната си за немската ARD, както и Даря Клишина, доказала, че от години тренира и живее в САЩ.

 

В навечерието на европейското първенство по лека атлетика в зала в Белград в началото на март зелена светлина получиха още трима атлети. Заявките на други шестима руски атлети са били отклонени, като от ИААФ не съощиха имена им.

Състезателката на овчарски скок Анжелика Сидорова, спринтьорката Кристина Сивкова обаче отказаха да стартират в сръбската столица. За чукохвърлячът Алексей Сакирски в зала пък няма дисциплина. Степанова е контузена и не участва също. Така Даря Клишина беше единствената рускиня на еврошампионата. Тя се състезава под неутрален флаг, облечена в екипировката на спонсора си. Клишина намери как да включи флага на Русия в надпреварата. Тя участва с ластик за коса с цветовете на руското знаме. Клишина се нареди четвърта във финала в скока на дължина в Белгард с личен рекорд за сезона от 6.84 м.

 

Комисия към ИААФ продължава да разглежда и останалите молби на общо 48 руски атлети за допуск до състезания извън границите на страната им.

 

Бонуси за предатели

В края на миналата година Световната антидопингова агенция стартира своя програма за информатори -  Speak Up!. На специална онлайн платформа доносниците могат да докладват анонимно за нарушения в допинг структурата. От УАДА дори дават и финансови бонуси за доносите.

 

Най-известното семейство информатори - на Юлия и Виталий Степанови вече бере плодовете за доносничеството си, довело до изключване на руската лека атлетика от международния спорт. Двамата свидетелствуваха за допинг-нарушенията в Русия, като по техните разкази немската телевизия ARD засне няколко филма със скандалните разкрития.

 

Степанов, който беше служител в Руската антидопингова агенция, получава работа като консултант към Международния олимпийски комитет (МОК) по всички аспекти на допинг контрола и защита на „чистите” спортисти. Юлия, която е състезателка на 800 м и 1500 м, пък получава стипендия, която да използва за подготовката си.

Степанова получи още една антидопингова премия. Дарител е немската антидопингова организация (Doping-Opfer-Hilfe e.V.). 

 

Статията е публикувана в последния брой на списание "Икономист"

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, Допинг, УАДА, ИААФ, Владимир Путин, Даря Клишина
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени