Шрифт:

Използвайте всяка възможност да станете по-добри

Използвайте всяка възможност да станете по-добри
28-03-2017 16:20

Най-новият ни блогър е Христо Ченов. Многократен шампион и медалист от национални първенства в спринта. Знанията си от практиката и теорията от треньорската професия в леката атлетика сега Ченов успешно налага в настоящата си работа – персонален треньор във фитнес център в една от най-популярните вериги в България и като преподавател във Фитнес Академия България.

В новия си блог в BGathletic.com Ченов ще помага със съвети към всички ви, защото неговите препоръки са еднакво цении и за професионалните спортисти, и за спортуващите за здраве и за тези, които планират да облекат спортния екип за първи път.

Не пропускайте нито един пост от Христо Ченов, ще бъде полезно. Започваме от днес!

 

Здравейте, приятели!

 

- Наблюдавайки ежедневно стотици трениращи, не може да не ми направи впечатление една често допускана грешка. Повечето трениращи изпълняват упражненията с усилие и внимание в позитивната, концентрична част от движението и почти не отделят никакво внимание на негативната част. Те просто пускат свободно тежестта. По този начин намалявате наполовина натоварването. В негативната част мускулът може да се натоварва, а вие пропускате тази възможност.

Моят съвет е да обърнете внимание на пускането на тежеста и да забавите движението надолу.

Използвайте всяка възможност да станете по-добри!

 

- Понякога се случва да използваме тежките тренировки като оправдание, за да си позволим волности в храненето. В резултат се получава водна задръжка, покачване на мазнините и не до там оптимален мускулен растеж. Когато имаме по-малко мазнини, е много по-вероятно да имаме висока инсулинова чувствителност, и по този начин ще можем да натрупване чиста мускулатура. Инсулинът играе ключова роля за мускулния растеж и възстановяване. Може да звучи парадоксално, но когато сте по-изчистени е вероятно да покачите повече чиста мускулна маса.
Много важно е, ако търсите прогрес в тренировките, да държите сладките неща под контрол!

 

- Не може да отречем технология прогрес и всички съпътващи с това обстоятелства. В днешно време мобилните устройства, интернет и социалните мрежи дават големи ползи, но в същото време и отнемат от нашето време. Това изключително много се отнася за тренировките, като там тяхното влияние е много негативно. За една успешна тренировка е необходимо високо ниво на концентрация, а това би било невъзможно ако ползваме активно смартфон.

Ако искате да сте успешни в тренировките, забравете за телефона, поне по време на тренировката. Няма да съжалявате.

Понякога е по-добре да преоткрием по-консервативния подход. Истинските тренировки издържат теста на времето и не зависят от обстоятелствата!

 

- Днес ще се обърна към всички, които биха искали, знаят че трябва и планират да почнат редовни тренировки, но всеки път отлагат. Знам, че това е голям процент хора.

Изберете своята зала и спорт, подгответе се, купете си карта и още утре си започнете с тренировките. Никой няма да ви гледа в каква форма сте, никога няма да намерите правилното време, затова почнете веднага!

Ето няколко съвета от мен тава да стане по-лесно и ефективно. Ако сте напълно начинаещи наблегнете на нискоинтензивното кардио по 20-30 мин. Например колело или ходене на пътека. След това прибавете 15-20 мин общоразднижващи и растягащи упражнения. Постепенно включете няколко упражнения за цялото тяло с лека тежест по 15 повторения по три серии. Добрата основа на сърдечно-съдовата система и гъвкавостта са фундамента, върху който ще изградите вашата мечтана форма. Три, четири тренировки за начало са достатъчни. Не се притеснявайте да потърсите инструктор за съвет, програма или тренировка или пък някой ваш по-напреднал приятел. Така ще заучите упражненията правилно и ефективно. Всеки има нужда от помощ в началото. Не се притеснявайте да я поискате.

Направете най-добрия избор за вас. Направете го още днес!

 

- Създаването на правилна нагласа е може би тази съставка, от която имате нужда. Работете върху вашата психика. Тренирайте я както и тялото и тя ще реагира и ще стане по-силна и устойчива. Създаването на позитивни мисли и емоции е най-подходящата среда, която ще доведете плановете ви до Успех. Имайте предвид, че както психиката е отражение на тялото така и тялото е израз на вашата вътрешна увереност.

Фокусирайте се върху позитивното и вашите резултати няма да закъснеят!

 

Успех!

Ваш, Христо Ченов!


Посетете и личната страница на Христо Ченов - ТУК


 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени