Шрифт:

За какво правим верига маратони

За какво правим верига маратони
01-04-2017 10:56 | Георги Делчев

От миналата година у нас изведнъж се пръкнаха много маратони, та дори и верига. Всеки запознат с нещата в родния спорт първо ще се поогледа, след като знае, че ние нямаме такива състезатели (дори на средноевропейско ниво), а след това ще махне с ръка и ще си каже – нека има и това ще се ден до пладне.

 

Само, че не. Миналата година криво-ляво странната инициатива мина… и замина. Софийският си върви и без вериги, старозагорският бе актуален, заради световно за глухи и той мина. Но тази година въпросната верига започва да се заплита отново, а с това и още повече въпроси. За какво се правят, за какво са ни и за кого са?

 

Логично, защото нито преди, нито сега имаме класни маратонци. С цялото уважение към Йоло Николов и Шабан Мустафа, но и те не могат да оправдаят цяла верига, поне чисто физически. А за да се прави такова нещо вече втора година, трябва да има и прилично българско участие. Иначе е просто безсмислено. А такова наше участие не може да има. Такива са даденостите.

 

Тогава? На гол тумбак чифте пищови ли е това? Засега май е точно това.

 

Състезанията се получават криво-ляво. Кой бягал, бягал, кой взел парите-взел и си тръгнал, но ефект за българската атлетика - никакъв.

 

Отново – за какво са ни тези маратони?

 

Идват третостепенни или още по-нискотарифни африканци, обират парсата и беж да ги няма. Или по-скоро отиват на следващото подобно състезание. Но на тях това им е бизнесът. Те нямат шанс да станат национали в Кения или в Етиопия и така се прехранват – с награди от по-слаби състезания. Пък и като някой ги дава тези пари защо те да не ги вземат.

 

А наградите никак не са малки. Шампионите вземат от нашите маратони по 8000 лева или 4000 евро. С големите маратони в света е несравнимо малко, но Слава Богу, че не сме конкурентни с тях и наградният ни фонд не е още по-голям. Защото с толкова пари (4000 евро) си тръгват победителите в доста по-престижни маратони, като този във Виена, Хановер, Дюселдорф. С „малката” разлика, че там участват средно 30 000 бегачи, а при нас са 30. Тяхна си работа как и защо ги правят, но поне социалният ефект го има. Когато в такава проява бягат толкова много хора, има смисъл.

 

А тук това го няма и така с безсмислено хвърлени, не малко, пари също няма да се получи. В Стара Загора бягането се изтегля извън града и никой не вижда нищо, а от това ефект няма. Поне бягането да е в града, за да може този иначе атлетически град да има отношение към маратона. Бягат 30-ина човека, финишират и кой откъде е. Във Варна, където също няма добри бегачи – ситуацията е същата. И за това се дава един доста добър награден фонд за нашите стандарти – 50 000- 60 000 лева. Или общо 200 000. Дори има и бонуси.

 

За Софийския маратон не коментираме, защото той сам си е извоювал място и е нужно да го имаме, пък и има някакъв социален ефект. За другите обаче недоумението продължава, а за цяла верига... В Стара Загора, във Варна, в Плевен, Пловдив? Къде са местните бегачи, за да има смисъл толкова дълго бягане, освен ако има бягащи за здраве, но за тях не е необходимо да им идват скъпоплатени кенийци и етиопци. В София например тези хора, бягащите за удоволствие, си се събират, например в Южния парк и го правят за удоволствие и със сигурност не искат кенийци, за да излизат да бягат всяка събота.  

 

Тази верига не провокира да се развива нашата атлетика в тези дисциплини. Българските бегачи не са конкурентноспособни, а в рамките на месец никой не може да участва в 4 маратона. Невъзможно е, освен ако не си самоубиец.

 

Утре е в Стара Загора, на 7 май е във Варна, а в същото време и има още два маратона – в Плевен и в Пловдив. Така нещата стават още по-странни и безсмислени. Ако всеки си държи на своя, то организаторите може само да си попречат взаимно, защото български бегачи за тези дисциплини няма, нито пък тези дето ги има могат да изкарат толкова маратони за това време.

 

От това най-вероятно още догодина ще отпаднат повечето или пък ако имат излишни пари, ще ги дават на вятъра за анонимните африканци. Друг смисъл няма. По този начин, с хвърляне пари на вятъра, нито се прави спортна култура, нито се развива спорт.

 

Не можем да оправдаем подобна верига и с предполагаемите мотиви, че младите ще се привързват към атлетиката, защото е добре позната методиката, че добрите и не толкова добри бегачи се ориентират към маратона на доста по-зряла възраст. Да се правят масови бягания е друго, но платени маратони, за нас дори скъпи, е меко казано странно. Тези маратони нямат никакво отношение към българските бегачи, към българската атлетика, нито към младите български бегачи.

 

Тогава?

 

Тогава остава да мислим в друга посока, че тези маратони са измислени за други цели. За развитие на българската атлетика със сигурност не са.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Маратон
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени