Шрифт:

Атлети пишат яйца по вековна традиция

Атлети пишат яйца по вековна традиция
15-04-2017 10:16 | Яна Касова

Атлети от клуба КЛАС-Костенец са част от носителите на вековна българска традиция – писането на яйца за Великден.

 

Красотата на обичая в село Костенец се предава от баба на внуче, на снаха, от жена на жена. А усвоилите до майсторство писането на великденски яйца ежегодно посвещават часове, в които да издадат от тайните си на местните деца. Много от атлетите на КЛАС-Костенец са преминали през обучението на Детска театрална работилница "Приказно детство" към читалището "Просвета - 1881" в село Костенец, преплетено с още великденски традиции. С обичаите са запознати Наталия и Гергана.

 

„Трудно се пишат яйца, никак не е лесно, разказва атлетката Наталия. – Баба ми е женена тук преди 40 г. и от тогава е научена да пише, прабаба ми също е знаела да пише. Значи тази традиция е много, много стара. Бих се пробвала да продължа традицията и аз.”

 

„И моята баба пише яйца. Разтопява се восък и с писалка рисуваш различни неща. Няма традиционни фигури, всеки го прави различно”, казва пък Гергана.

 

По писаните яйца оживяват най-различни орнаменти, като от шевици - цветя, птички, геометрични фигури и други. Въображението на жените се появява на черупката с помощта на разтопен восък, нанасян върху още суровото яйце с миниатюрна метална тръбичка (писалка). Престояват в зелева чорба, за да се “хване” боята. След това се потапят в багрилния червен разтвор, за да се боядисат и едновременно с това да се сварят. Яйцата не се мият предварително. По време на загряването на боята восъкът постепенно започва да се разтопява и да се отмива в разтвора. Яйцата се държат в багрилния разтвор докато заври. Изваждат се с лъжица и се изтриват с мека памучна или вълнена кърпа. Така останалият и полепнал по тях восък се отстранява и рисунката “светва” – бели шарки на червен фон. Старите и опитни майсторки прилагат технологията безпогрешно.

 

А за да се спази напълно старата традиция на село Костенец, стопанката на къщата започва писането като пали свещ, прекръства се и казва: “Дай Боже, догодина пак да се срещаме с червено яйце!”, прекръства се три пъти и сяда да черви яйцата.

 

 

 

 

 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Костенец, Традиции
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени