Шрифт:

На стадиона има място за всяко дете

На стадиона има място за всяко дете
02-05-2017 16:54

От години у нас се говори колко сериозен проблем е затлъстяването сред подрастващите, как децата нямат навика да спортуват, а родителите не са заинтересовани от техните физически активности.

 

И как тогава спортът в България ще върви нагоре, като все по-малко деца влизат в залите или отиват на стадиона, за да тренират, как ще даваме по-малко пари за здраве, като населението расте без мисъл за двигателна активност?!

 

Изразът: „Спортът е здраве” не е случаен, защото той допринася за изграждането на различни качества от физическо, емоционално, психологическо, социално и морално естество у подрастващите. Децата подобряват цялостното си функционално състояние, укрепва се опорно-двигателният им апарат, подобрява се гъвкавостта, силата и бързината, координацията и пространствената им ориентация. Малчуганите, които са физически активни по-рядко имат проблеми с теглото.

 

Преди няколко дни две от най-добрите лекоатлетки в България - олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова и участничката на 3 олимпиади и бивша спринтьорка Моника Гачевска, вече треньорки, бяха категорични, че на стадиона има място за всяко дете.

 

За активното, за срамежливото, за това с наднормено тегло или с някакво заболяване. Тереза сподели, че е работила с около 10 такива „проблемни” деца (особено със сериозно затлъстяване) и не е имала трудности, а Гачевска допълни, че е водила занимания и на деца с аутизъм.

 

Единственото, което и двете обясниха като минус, е отричането от страна на родителите на проблемите при наследниците им. Треньорките призоваха майките и бащите да споделят честно и откровено диагнозата на малчугана си, за да се направи правилна спортна програма за него и да се движи с радост.

 

„Атлетиката е спорт, който може да даде място на всяко едно дете, защото имаш достатъчно дисциплини, към които да го насочиш според физиката му. Никога не съм върнала дете от стадиона", заяви Маринова.

 

А Гачевска допълни: "Всеки треньор, който се занимава с деца, има в групата си такова, което страда от затлъстяване, защото храненето в училище, липсата на спорт и забързаното ежедневие на родителите води до грешни навици у децата. Затова сме ние, треньорите, за да сме по-строги от родителите им и да ги научим да се хранят правилно, да тренират правилно, за да растат здрави. Така ще могат да се появят и новите шампиони на България.”

 

В групата на почти всеки треньор у нас вече има деца с наднормено тегло, убедена е Тереза Маринова.

 

За съжаление се оказва, че не само липсата на спортна култура при някои родители е проблем. И двете бивши лекоатлетки признаха, че са се сблъсквали с отрицателно отношение от страна на ръководители на училища у нас и са били разочаровани от учители по физическо възпитание. Те разкриха за злощастните си срещи с директори, които им забраняват да присъстват в часовете по физическо възпитание, където да се опитат да открият нови таланти за леката атлетика.

 

Според тях ръководителите в държавните училища били загрижени не за здравето на малчуганите, а за това, че спортът ще им попречи в учебния процес, ще им отнеме от времето за уроците и това ще свали успеха на школото, а може би оттам и репутацията му.

 

Маринова и Гачевска засегнаха и още по-сериозния проблем за това как дори и в момента часовете по физическо в доста училища са проформа (бел. авт. подкрепям тази теза с две ръце, съдейки от случващото се с моето дете) - на децата им се хвърля една топка. Момчетата играят футбол, а момичетата – волейбол или народна топка. В това време преподавателят си пие кафето или си върши друга работа и не само не учи възпитаниците си на нещо, но и не следи за таланти, които да насочи към съответни спортове.

 

В края на всеки срок обаче учениците покриват нормативи за физическо състояние - спринт на 50 м, 600 м дълго бягане, скок от място, коремни преси, лицеви опори и т.н. И естествено доста от тях не се справят, а резултатът е или да решат, че не стават за спорт или още по-лошото - направо да го намразят. Това е все едно по математика в час да те оставят да си рисуваш триъгълници, кръгчета и др., а след това на контролното да искат да им намериш обиколката, лицето и т.н., без преди това да са ти показали как стават тези неща и без упражнения.

 

ДОЧЕТЕ МАТЕРИАЛА - ТУК


Анна Стоилкова, Viasport.bg

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тереза Маринова, Моника Гачевска, Деца
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени