Шрифт:

Застой в подготовката - ето решението

Застой в подготовката - ето решението
06-05-2017 09:33

Най-новият ни блогър е Христо Ченов. Многократен шампион и медалист от национални първенства в спринта. Знанията си от практиката и теорията от треньорската професия в леката атлетика сега Ченов успешно налага в настоящата си работа – персонален треньор във фитнес център в една от най-популярните вериги в България и като преподавател във Фитнес Академия България.

В новия си блог в BGathletic.com Ченов ще помага със съвети към всички ви, защото неговите препоръки са еднакво цении и за професионалните спортисти, и за спортуващите за здраве и за тези, които планират да облекат спортния екип за първи път.

 

Здравейте, приятели!

 

Знаете ли, че тялото ни се адаптира към еднотипни натоварвания. Това е моментът, в който може да приложим различни техники за да повиши интензитета и да избегнем застоя.

Една такава техника са частичните повторения. Изпълнявайте серията до отказ, но когато дойде този момент, вие не трябва да спирате. От позицията, когато сте завършили повторението и мускула е напълно съкратен, прилагате максимално усилие да направите още 2-3 повторения с половин амплитуда. Така ще стигнете отвъд границата на умората и това без нуждата на тренировъчен партньор.

В края на такава серия мускулите ви ще молят да пощада. Само здравата работа е залог за вашите бъдещи резултати!

 

Знайте, че пътя към изчистена от мазнини фигура минава през изграждане на добра мускулна маса. Колкото повече мускули имате толкова повече те се нуждаят от енергия. Както големия двигател на една кола се нуждае от повече гориво така и вашите мускули ще изгарят повече мазнини. Вашите мускули са вашия двигател!

 

Сигурно сте забелязали една закономерност във фитнеса. Прогреса на мнозинството трениращи е минимален. На какво се дължи това. На един фундаментален закон в спортната наука. Специфичният стрес трябва да бъде по-висок от прага на дразнения на дадения мускул, който да отключи адаптационните процеси.

Първоначално, когато започваме тренировки, този праг е много нисък и ние напредваме бързо. Новите структурни и функционални единици, които сме изградили в повече, поемат същото количество работа. Тази работа обаче е разпределена върху повече "площ" и относителното натоварване намалява. От това следва реадаптация и връщане в стартова позиция.

Решението? Ново увеличаване на специфичното натоварване и нов стрес - адаптация.

Но така до кога? Вие решавате! Все още не са открити границите на човешките възможности!

 

Успех! 
Ваш, Христо Ченов!


Посетете и личната страница на Христо Ченов - ТУК

 

---


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени