Шрифт:

Битка за рекорди

Битка за рекорди
03-05-2017 16:38 | Яна Касова

Световните и европейски рекорди отново са на прицел. Този път предложението е на сериозен орган в международната лека атлетика – Европейската атлетика.

 

На съвета на организацията бяха приети няколко пункта, според които да се ревизират върховите постижения във всички дисциплини. Предложенията ще преминат за обсъждане в ИААФ, където ще имат крайната дума. Но първият човек на световната лека атлетика Себастиан Коу вече се изказа положително за идеята.

 

Да, правилата, според които едно постижение може да бъде световен рекорд, трябва да евоюлират. Но е спорно защо трябва да се ревизират рекордите, поставени до сега. Това ще бъде пореден удар върху човешките права на настоящите и бившите спортисти - наред с повторния анализ на допинг проби от преди десетилетия.

 

Да, правилата трябва да се променят, но решението би било правилно, ако то се отнася за бъдещето. Или ако се приемат тези промени, то те да важат от определена дата след промяната на правилата.

 

И сега всеки един рекорд се зачита за такъв, само след ратифициране от страна на ИААФ. Макар те ще „плюят” на досегашните си правила, ако зачеркнат досегашни рекорд?!

 

Едно от предложенията, касаещи рекордите, е резултатите да са поставени на състезания, които фигурират в конкретен списък, гарантиращи всички технически изисквания. Повечето рекорди са поставени на големи първенства или на комерсиални турнири от най-височк ранг, така че по тази точка малко постижения би трябвало да бъдат в заплаха.

 

Но пък доста рекорди ще бъдат уязвими, ако друго от изискванията бъде прието – това, че всяко нарушение на антидопинговите правила анулира рекорда, независимо има ли отношение към състезанието, регистрирало резултата.

 

Отмяна на световните рекорди не би било в полза на леката атлетика, защото би могло да се възприеме като недоверие в атлетите от страна на ръководния орган.

 

И в крайна сметка, допинг скандалите, отнемането на титли и медали, а сега и отмяна на рекорди – нормално да накара атлетическия фен да се запита „заслужава ли си да гледам състезания, след като не се знае след месеци това ли ще бъде шампиона?”

 

Стефка Костадинова вече реагира доста остро относно това решение. Прочетете изказването й - ТУК

 

---


Тагове: Рекорди, ИААФ, ЕА, Стефка Костадинова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени