Шрифт:

Ревизия на рекордите или жест пред спонсорите

Ревизия на рекордите или жест пред спонсорите
05-05-2017 17:35 | Георги Делчев

Много страсти се разпалиха тази седмица около предложението на европейската асоциация за ревизия на настоящите световни и европейски рекорди.

 

ЕА излезе с дълъг списък как да се приемат (уж) нови правила за признаване на върховите постижения, като ще има проверка и на старите. Това как точно ще стане не се разбира засега, но е ясно, че намеренията са да няма съмнения в рекордите в Спорт №1.

 

Тепърва ще разберем и как точно ще се процедира, но преди това ИААФ трябва да приеме това предложение, което евентуално ще бъде гласувано през август.

 

Веднага, и с право, реагираха доста световни звезди на предложението. Само, че каквито и нови правила да се правят, е ясно че няма как да бъдат отменени рекорди, поставени на най-големите атлетически форуми. А повечето са такива, включително и този на нашата Стефка Костадинова. Още повече, че няма как да вземат нови допинг-проби на тези атлети, което е най-тежкият грях да не ги признаят за рекордьори.

Пък и има доста въпроси как точно ще се случи и по какви критерии ще се махнат стари рекорди и трудно някой ще даде приемлив отговор. Като например - второто постижение ли ще е рекорд, ако е премахнато първото. Ами ако и то е поставено на същото състезание или и то също е съмнително и няма как да се докаже с допингтест и така нататък. 

 

Поне на този етап може да се предположи, че вероятно ще има някакви опити за проверки и съмнения в някои рекорди (а в атлетическите среди се знае кои са). Това безспорно ще е много трудно, както и да се намерят доводи да ги отменят, но цялата акция повече прилича на „катарзис”, след многобройните скандали с дъх на допинг.

 

След масовите положителни проби на Индия, Турция, сякаш този скандал с руските атлети преля чашата и затова световните атлетически шефове са прибягнали до този ход - да опитат да изчистят имиджа на  атлетиката, защото с лоша визия - няма спонсори.

Няма как и управляващите да не са наясно, че обществото трудно ще приеме да се скача срещу едни от обичаните спортисти и идоли на цели поколения.

 

Изглежда, че по-скоро в кампанията се търси ефект за пред спонсорите на атлетиката, които, не е тайна, че се отдръпват след шумните скандали с вкус на допинг. Защото, тези които сега управляват атлетика я разбират, няма как да не са наясно, че цялостна отмяна на рекорди реално не може да се случи. Тяхната мисия е да опитат да съживят отново интереса на спонсори и фенове към Царицата, което е доста тежка, а както виждаме и неблагодарна задача.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Отмяна на рекордите
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени