Шрифт:

Леката атлетика има бъдеще

Леката атлетика има бъдеще
10-05-2017 16:00 | Георги Делчев

Ако преди години се притеснявахме с основание, че атлетиката и елитният ни спорт спорт загиват, то вече може да си отдъхнем.

 

Няма спор, че този разпад вече е овладян и... бъдеще има.

 

Ще говорим само за Царицата. Всички виждахме огромния спад и нашите най-добри спортисти трудно достигаха някакво престижно класиране на големи първенства, за медали изобщо не говорим. На олимпийски игри такива нямахме от 2000-а до миналата, цели 16 години. Не се виждаше и светлина в тунела, освен отвреме-навреме някакъв лъч от европейски първенства.

 

От няколко години започнаха серия от детски прояви, първо подпомагани от ИААФ, а вече и има и чисто български такива. Почти непрекъснато има състезания за деца, специално за лека атлетика. И се вижда, че това не са едни и същи талантливи състезатели, а бройката им непрекъснато расте. Освен удоволствието на малчуганите, с просто око личи с колко голямо желание работят нашите големи атлети и треньори, които доскоро бяха на пистата.

 

Дори само това е достатъчно да сме спокойни, че нашата атлетика ще я бъде. Никой не се наема да прогнозира кога и колко точно ще видим големи шампиони, но няма спор, че такива ще има. Това може и да е изненадващо скоро.

 

В София вече има няколко школи, в Пловдив също. Не са по-назад и другите ни градове. Наясно сме, че не всички деца ще останат в атлетиката и спорта изобщо, но е ясно, че за тях това ще са спомени и най-малкото в бъдещата им реализация ще имат (надяваме се) положително отношение към спорта и атлетиката.

 

А другите? Няма как, тези, които състезателният хъс ги обземе изцяло, ще останат и част от тях ще ни радват и с международни успехи. Не споменаваме имена отсега, защото има доста талантливи деца. Сега е важното у тях да бъде запалено огънчето на любов към атлетиката и търпение от страна на не по-малко запалените им треньори, които сме сигурни, че ще успеят да ги качат на стълбичката на победитeлите на състезания от най-висок ранг. Наясно сме, а тепърва и младите таланти също ще разберат, че това никак няма да e лесно, но си заслужава.

 

Другото хубаво в тази кампания, която вече се превръща в традиция, се подкрепя и от институциите и държавата, въпреки че винаги ще има недоволни. Това обаче е начинът да се съживи спортът, както и базата, да се открият и състезателите, които ще ни радват с медали от най-висока стойност.

 

Преди години един наш спортен ръководител споделяше, че хич не му се иска след години (а те настъпиха бързо) да имаме бази, а да няма кой да тренира на тях. Случи се и това, но има шанс с толкова много детска атлетика ремонтираните стадиони вече да се напълнят с деца. Случва се и го виждаме всяка седмица.

 

Преди години, когато олимпийската шампионка Тереза Маринова създаде своя школа, тя сподели с лека тъга, че идват децата, но нито едно тогава нямало амбиции за голямата ателтика.

 

Наскоро попитах Тереза още ли е така. Бе категорична и опитимистична, че вече нещата са други. Има деца, които хем са талантливи, хем са амбицирани да станат големи шампиони. Тя дори загатна, че много скоро може да ни изненада с такива таланти.

 

Затова, на някои може да им се виждат прекалено много, на някои дори ненужни толкова детски състазания, но тези, които полагат този апостолски труд, знаят как се правят големи шампиони и веднага ще отсеят талантите. А този къртовски труд и постоянство, няма как да не ги доведе да ронят сълзи когато техните възпитаници ни карат да слушаме „Мила Родино” на най-големите световни състезания.

 

През последните години може да се каже, че цяла България е „осеяна” с атлетически състезания за деца и затова е неизбежно от това да не се родят нови спортни идоли.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Подрастващи, Деца, Състезания, Тереза Маринова
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени