Шрифт:

Шефът на БФЛА: Анулирането на рекордите не е правилна крачка

Шефът на БФЛА: Анулирането на рекордите не е правилна крачка
Карамаринов (вляво) и шефът на ЕА Свен-Арне Хансен в Правец с Ивет Лалова и Габриела Петрова.
16-05-2017 13:40 | Яна Касова

Анулирането на рекордите в леката атлетика не е крачка в правилната посока. Това е мнението на президента на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетика (ЕА) Добромир Карамаринов.

 

Той коментира пред BGathletic.com предложението, което ЕА направи към ИААФ да се ревизират върховите постижения по няколко точки. Това доведе до остра реакция от страна на редица световни рекордьори, в това число и Стефка Костадинова, която е №1 в скока на височина.

 

„Промени трябва да има, но не мисля, че анулирането на световните рекорди ще доведе до увеличение на доверието и авторитета на леката атлетика, която пострада доста след случаите с Ламин Диак и проблемите с руската атлетика”, заяви Карамаринов пред BGathletic.com.

 

Карамаринов сподели, че българските рекорди – световният на Костадинова, европейският на Йорданка Донкова на 100 м с пр. и световният за девойки на Тереза Маринова в тройния скок, не са заплашени.  

 

„За сега всичко това са само предложения и то по една деликатна тема. Промяна може да направи само ИААФ. Но аз не вярвам, че отмяна на рекордите би била крачка в правилната посока”, каза Карамаринов пред BGathletic.com.

 

Той е твърдо за промени в правилата, като той поддържа предложенията рекорди да се поставят на прецизна листа от състезания; осигуряване на определено техническо ниво; атлетът да е дал определен брой допинг проби 12 месеца преди подобряване на рекорда; пробата на атлета от състезанието, на което постави рекорд, да бъде съхранявана 10 години за възможен втори анализ (като Карамаринов поясни, че в ре-тест се търсят забранените по времето на пробата вещества, но с по-съвременни средства). Той поясни, че също поддържа едно от предложенията, които много негови колеги отричат, а именно рекорд да бъде отнеман, ако авторът му наруши допинг правилата, дори това да не касае пряко рекорда.

 

Малко вероятно е предложенията за рекордите да бъдат разгледани на Конгреса на Съвета на ИААФ през август. Вероятно това ще стане на последващ Съвет. 

 

"Едва ли ще се стигне до гласуване. Може би няма да издържи юридически. Но предложения винаги има", каза Карамаринов. 

 

---


Тагове: Добромир Карамаринов, ЕА, Стефка Костадинова, Йорданка Донкова, Тереза Маринова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени