Шрифт:

Загуба на възрасти

Загуба на възрасти
21-06-2017 15:08 | Яна Касова

Провелото се през уикенда национално първенство за юноши и девойки под 20 г. стана поредно доказателство, че губим огромна част от талантливите си спортисти, когато те преминат в състезателната възраст за мъже и жени.

 

Тази тенденция се задълбочава с всяка изминала година не само в леката атлетика, но и в повечето спортове у нас. И треньорите знаят и очакват с тъга момента на абитурентския бал, когато няколкогодишния техен труд се изпарява. Клубовете рядко могат да си позволят заплата за завършилия училище свой атлет, държавните институции могат да осигурят стипендии само за най-най-талантливите, показали вече сериозни постижения. Но и размерът на тези стипендии трудно се възпириема като достатъчен от спортистите.

 

Няма как да се сърдим, че спортистите избират друга област на развитие с по-обещаващо бъдеще пред това в спорта. Но и няма как да не обобщим фактите.

 

През уикенда се състезаваха близо 700 атлети за националните титли за юноши и девойки под 20 г. Но в състезанието по право могат да се включат и представителите на по-долната възрастова група. И по-малките не само участват, а и побеждават.

 

От общо 18 титли в индивидуални дисциплини при девойките 12 от тях бяха спечелени от състезателки под 18 г. На 200 м дори цялата тройка е от момичета, родени 2000 г. и 2001 г. А пет в цялата финална осмица бяха младша възраст. В скока на дължина също медалите спечелиха изцяло девойки от по-долната група. Първите пет в овчарския скок се състезават и при девойките под 18 г.

 

Единствено в четирите дисциплини от хвърлянията, на 800 м и 400 м с пр. се наложиха девойки от домакинстващата възрастова група.

 

При юношите положението е по-добро. Те дадоха само една титла на по-малките – тази на овчарски скок.

 

Но това, че не голям процент от подрастващите остават в спорта, води и до друг факт – юношите и девойките захранват и националния тим за мъже и жени. Това, между другото, е един от малкото стимули за оставане в спорта. Така общо петима юноши и девойки ще облекат екипа на първия ни тим в битката за оставане в 1-ва лига на европейското отборно първенство, което започва в петък във финландския град Вааса. За честта на България ще се състезават Силвия Георгиева (1500 м), Кристина Борукова (400 пр.), Михаела Петкова (копие), Екатерина Димова (чук) и Станислав Станков (110 м с пр.).

 

---


Тагове: НШ 2017, НШ старша 2017, ЕОП 2017
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени