Шрифт:

Александър Сръндев - шампион в два спорта

Александър Сръндев - шампион в два спорта
22-06-2017 09:01

Нашият добър познайник (за него писахме преди време, прочетете - ТУК) Александър Сръндев в момента е национален състезател едновременно по лека атлетика (планинско бягане) и триатлон. Подготвя се, както и винаги е било, в СК Юниверсал при Иванка Бонова. След като участва на 5000 м на шампионата на писта във Велико Търново преди 20 дни, той завоюва националната титла и в планинското бягане. Но преди това... Ето неговия разказ от първо лице за случващото се в последните месеци:

 

„На 28 май т.г. се проведе първото държавно първенство по Дуатлон, част от календара на Българска федерация по триатлон. Дуатлонът е една от разновидностите на триатлон, състояща се от две бягания, разделени от едно колоездене по средата (5 км бягане – 20 км колоездене – 2,5 км бягане). Състезанието се проведе в Плевен, като трасетата съдържаха няколко тежки  изкачвания. Успях да защитя титлата си на държавен шампион за мъже от 2015 година, като единствен „слязох” под 1 час - (59:34 мин). На второ място на 29 сек. остана  Емил Стойнев (също бивш атлет) – (1:00:03 мин), а на трето - Иво Илиев на 2:26 мин. – (1:02:00 мин).

 

Седмица по-късно, на 4 юни се състоя националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени във Велико Търново. Трябвшае да се настроя към Царицата... Участвах само на 5000 метра, като целта ми беше ново лично постижение. Успях да „сляза” по 16 мин. и с време от 15:52:40 успях да подобря личния си резултат с близо 8 сек. Шампион стана Йоло Николов с време от 15:06:34, а самият финал на първите 4-ма мъже (Николов 15:06.34, Стоян Владков 15:06.40, Иван Попов 15:06.41 и Сава Тодоров 15:07.97) беше наистина инфарктен и зрелищен за публиката.

 

Аз съм изключително доволен от резултата, тъй като в края на 2016 година, седмица след световното първенство по планиско бягане, в което взех участие, се контузих много лошо и пропуснах голяма част от зимната подготовка. С треньорката ми Иванка Бонова сме се концетрирали върху 5000 и 10000 метра, като също така правя и подготовка в планината. На мен атлетиката не ми пречи на триатлона и обратно – триатлонът ми изключително полезен при атлетическата ми подготовка... Засега съчетавам (надявам се успешно) и двата спорта. Ще ми се още догодина да подобря значително постиженията си в бяганията на дълги разстояния – 5000 м – под 15 минути и 10000 м – за около 31 минути. Засега не планираме с г-жа Бонова участие на класическия маратон, но кой знае, може би ще му дойде времето... по-нататък.

 

На 20 юни взех участие и на друг старт от календара на БФЛА - националният шампионат по планинско бягане за мъже и жени основна дистанция (предимно изкачване). Състезанието се проведе в Боровец, като стартът беше деден пред хотел Рила, а финалът беше на последната станция на кабинковия лифт на 2369 метра надморска височина. Трасето беше с дистанция от 11.800 км по стръмни и много технични пътеки, с положителна денивилация от 1140 метра.
Напълно оспорвано до самия край, но с време от 1:07:17 мин. надделях, с близо 40 сек. в последния етап на трасето, над Константин Василев – 1:07:55 мин. Трети финишира Йордан Петров с време от 1:09:50 мин.

 

Очаква се съвсем скоро да се вземе окончателно решение от БФЛА дали на 8 юли ще бъда включен в представителния ни отбор за европейския шампионат за мъже по планинско бягане в Камник, Словения.

След националното първенство по планиско бягане вече съм държавен шампион за мъже за 2017 в два различни спорта - с Дуатлона и на планинско бягане!

 

На 23 Юни заминавам на поготвителен лагер на Белмекен, изцяло покрит (финансиран) от програмата на Еврофутбол за млади спортисти. Там ще се подготям за европейското първенство по крис дуатлон за мъже до 23 г., на което миналата година завоювах исторически сребърен медал за България при младежите. Да се надяваме, че отново ще успея да стигна до отличията.”

 

Това е разказът на един млад, изключително скромен и всеотдаен спортист, обичащ еднакво атлетиката и триатлона. Бъдещето е пред него - нека му пожелаем само здраве и сполука!

 

Александър Вангелов
 

---


Тагове: Александър Сръндев, Планинско бягане, Триатлон
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени