Шрифт:

Новото лице на спорта

Новото лице на спорта
Състезания за BMX в парка влиза на Игрите като нова дисциплина в колоезденето.; Снимки: Getty Images
27-06-2017 09:12 | Яна Касова

Спортът търси начини да се адаптира към променящите се социални изисквания. Феновете имат все по-малко време, което да отделят пред телевизора. Дисплеят на телефона все по-често показва бързите спортни отигравания на съвременния спорт. Каквото търсенето, такова и предлагането – икономиката отдавна следва този принцип, а спортът също от десетилетия е основан на бизнес-модела. А и спортът вече със зъби и нокти се бори за интереса на младото поколение.

 

И когато зрителите искат екшън, трябва да се сменят оборотите. Промените идват дори в консервативните игри.

„Не сме вече в 1940 г. Всеки един спорт трябва да се променя, за да се адаптира към социалните изисквания. Ако не, то изоставаш назад”, коментира изпълнителният директор на новата европейска верига от голф турнири „GolfSixes” Кейт Пели. За да привлече повече зрители и играчи, веригата включва състезания на игрище с 6 дупки и тотално излиза от класиката на 18-те дупки. И играта вече има ефект, защото привлича младото поколение. Дори специалистите в голфа признават, че голфър трудно би взел детето си на изморителното дългата разходка при пълния тур на играта.

 

Друг спорт – леката атлетика, който има сериозни традиции с класически дисциплини и правила, започна да променя своя облик. През 2015 г. - още със стъпването си в длъжност като президент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Сър Себастиан Коу обяви, че ще работи основно по пътя към привличане на младото поколение към Царицата. Малък процент от младежта има интерес към състезанията по лека атлетика. В ентусиазма на Коу за възраждане на този спорт се включи и Европейската организация. Периодично регламентът за провеждане на различни атлетически стартове се променят в търсене на зрителския интерес. Така в и най-комерсиалните състезания, като веригата от турнири Диамантена лига, се търси динамиката на надпреварата с намаляване опитите в скоковете и хвърлянията, оптимизира се броя на участниците, включват се и смесени стартове.

 

Един от новите успешни формати е отборната надпревара, в която участват и мъже, и жени, и хора с увреждания, Nitro Athletics. Домакин на проявата са големите градове в Австралия, а лице и редовен участник е не кого да е, а най-бързият човек на планетата Юсейн Болт. И той прави свой отбор, с който се включва в няколкодневната проява с дисциплини от класическата олимпийска програма, но и такива като 150 м, 3-минутна щафета, бягане на 1 миля с елиминации и още няколко състезания със съчетание между класика и забавление. Резултатът – огромен интерес от страна на участници и рекламодатели.

 

Атлетическите състезания все по-често излизат от стадиона, за да са сред хората. Така на европейски гари се провеждат и състезания по тласкане на гюле, професионалисти в скока на височина и овчарския скок се надскачат в големи търговски центрове.

 

„Няма да лъжа, спортът не е в добра позиция. Но промоцията му като на CityGames е правилен път”, коментира олимпийският и световен шампион в скока на дължина Грег Ръдърфорд, който редовно се включва в състезанията из улиците на Манчестър. Great CityGames ежегодно е домакин на световноизвестни атлети, които обуват шпайкове за нетрадиционни стартове на 150 м, 200 м препятствено бягане и други из улиците на града.

 

Градските и дейни млади хора карат колело в пресечена местност, играят стрийтбаскет. Ърбън-културата доведе и в промени в програмата на Олимпийските игри. Така от Олимпийските игри в Токио през 2020 колоезденето включва нова дисциплина - състезания по колоездене BMX в парка, а баскетболът младежкото си направление „3 на 3”. Наред с още пет напълно нови спорта, всеки един от тях носещ със себе си цели индустрии за екипировка, дрехи и дори музика - бейзбол и софтбол, карате, спортно катерене, скейтборд и сърфинг, олимпизмът отговаря на модерните потребности на по-младото поколение. Други от предпочитаните спортове на младите обаче не бяха допуснати до олимпийското семейство. Скоковете от големи височини, таекуондото, както и паркура, който търси пробив през гимнастиката, ще трябва да чакат поне още един 4-годишен цикъл.

 

 

Един от считания за спорт на младите – сноуборда, вече успешно присъства на Зимни олимпийски игри от 2006 г. и е доказателство за правилна линия на промени що се отнася до съобразяване към интереса на подрастващите поколения.  

 

„Живеем с бързопроменящ се свят и ролята на спорта в обществото непрестанно се променя. Иновациите се превръщат в ключ към адаптация към тази нова реалност. Всички международни федерации във всички спортни организации са начело на този бързо променящ се пейзаж и всеки трябва да демонстрира новости всеки ден”, заяви президентът на МОК Томас Бах.

 

Отново в модерната линия на равенство между половете женското присъствие в Токио се вдига до рекордните 48,8%. В Рио то беше 45,2%, а в Лондон - 44,2%. Почти достигнатото абсолютно равенство между мъже и жени в Токио ще стане реалност заради още промени, които МОК прие. В леката атлетика и плуването влизат смесените щафети – съответно на 4х400 м и 4х100 м. Смесени състезания са включени в джудото, тениса на маса, стрелбата с лък и триатлона. В колоездеденето на писта се добавя преследване за мъже и жени. Кануто вече ще има и своя дамски еквивалент, на което нашата Станилия Стаменова се надяваше и за Рио.

 

„Щастлив съм, че Игрите в Токио ще бъдат младежки, по-градски и ще има повече жени”, сподели Томас Бах, който сподели, че промените за Олимпиадата през 2020 са само стъпка в програмата за привличане на повече младежи към олимпизма.

 

По мрежата

 

И въпреки че ТВ-статистиката още отчита милиардни рейтинги по време на големи спортни прояви, вече водещите стриймове са от социалните мрежи и мобилните телефони. Самите спортисти правят по-интересната гледна точка със споделяне на „новини” от самата спортна площадка. Първите им впечатления феновете също могат да видят на видео, лично заснето от техния любимец.

 

В търсене на най-оптималното отразяване на Олимпийски игри медиите и МОК не подминават модерните методи. С олимпийския канал на МОК, който се гледа и онлайн, както и профилите в различните социални мрежи, а и с помощта на модерните технологии на телевизиите Игрите в Рио достигнаха до 3,7 млрд души.

 

Обратна линия

 

Борбата с употребата на забранени вещества е неизменен спътник на съвременния спорт. Но в последните години тя се изроди в гонитба, която отблъсква и феновете. Скандалните разкрития около всеобщи любимци рязко наклониха култа към идолите към съмнение в честността им. Всяко голямо състезание е съпътствано и от допинг скандали, а вече бяха отнети няколко десетки медали от Игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012 при повторен анализ на допинг проби.

Разследвания, довели до обвинения в корупция за печелене на домакинства и сделки с телевизионни права, разтърсиха футболния свят на ФИФА и дори взеха скалпа на Сеп Блатер. А подобни дела се водят в момента и за бивши ръководители в ИААФ.

Освен че губят доверие сред феновете, подобни скандали носят и отлив на спонсори. Големите компании неистово бягат от „черна” реклама. Гиганти и като ФИФА, и като ИААФ загубиха част от дългогодишните си бизнес партньори с избухване на скандалите около тях.     

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2020, МОК
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени