Шрифт:

Младите лъвове

Младите лъвове
04-07-2017 09:06

Пламен Кръстев

 

Като човек, който е прочел много книги, заглавието на романа на Ъруин Шоу – „Младите лъвове (The young  lions) ми се стори много подходящо за заглавие на този материал, затова ще си позволя да го заимствам!

 

През 2017 година в българската атлетика наблюдаваме едно приятно явление – във високите мъжки препятствия се появи група талантливи млади лъвове, чиито резултати са много обнадеждаващи!

 

На зимния държавен шампионат под 18 г. Радин Вълчев (роден 2000 г) от „Атлетик“ София  с национален рекорд стигна до титлата със 7.91 сек. Втори остана Денислав Драшков (роден 2000 г) от „Тот атлет“ Габрово с 8.26 сек, трети – Добромир Николов (роден 2001 г) от АК „Плевен 2014“ с 8.39 сек, а четвърти - Кристиян Патъров (роден 2000 г) от „Левски  2016“ София с 8.50 сек.

 

На зимния държавен шампионат под 20 г. Станислав Станков (роден 1999 г) „Супер спорт“ Варна победи с 8.15 сек (8.10 в полуфинала). На първата в историята Балканиада  за  тази възраст Станислав се класира втори с 8.09 сек.

 

Тези пет момчета диктуват модата на 110 м с препятствия във всички възрастови групи и през летния сезон!

 

Ненавършил 18 години Станислав Станков  с резултат 14.64 сек (вятър +0,4 м/сек) стана най-младият шампион на България при мъжете. Едно много обещаващо постижение, като се има предвид височината на препятствията – 1,067 м!

 

Продължи убедителното представяне и на Радин Вълчев! На държавния шампионат под 18 г. той спечели титлата с 14.27 сек при вятър -0.5 м/сек. В полуфинала също постигна висок резултат – 14.34 с (-0.6 м/сек)! Втори остана Кристиян Патъров с 14.59 сек, трети Денислав Драшков 14.60 сек, а четвърти Добромир Николов с 14.63 сек.

 

На държавното първенство под 20 г. очакваният дуел между Станислав Станков и Радин Вълчев завърши с победа на Радин с резултат 14.40 сек срещу 14.48 сек на Станислав Станков. Вятърът беше -1.7 м/сек! И двамата покриха норматив (14.50 сек) за участие в европейското първенство под 20 г. в Гросето, Италия. Трети остана Добромир Николов с 15.05 сек, а четвърти – Кристиян Патъров с 15.36 сек.

 

Интересното е, че резултатите на Радин Вълчев при под 18 г. и под 20 г. са сходни, което ще рече че преходът от по-ниски към по-високи препятствия (от 91.4 см на 99 см) при него е извършен безболезнено! Същото важи в голяма степен и за другите трима атлети, състезаващи се при юношите под 18 г.

 

 

Трябва да се отбележи, че времето не беше с младите атлети! И на двата държавни шампионата, освен силния насрещен вятър, валеше дъжд и температурата беше 14-15 градуса! Това попречи да бъдат постигнати значително по-добри резултати. Най-потърпевш беше Радин Вълчев, който преследваше норматив от 14.15 сек за последното световно първенство под 18 г. в Найроби, Кения.

 

На Балканиадата под 18 г. в Истанбул на 3 и 4 юни участваха Радин Вълчев и Добромир Николов. За Радин това беше последен шанс за норматив за световното първенство в Найроби. За съжаление, природата и този път не бе благосклонна. При вятър -2.6 м/сек той постигна 14.40 сек и се класира втори. Добромир се класира пети с 14.97 сек при вятър -2.3 м/сек. Тук трябва да отбележим, че Радин затвърди доброто си представяне от тези Балканиади, след като през 2016 г също се класира втори с резултат 14.15 сек. Известна компенсация за Радин Вълчев е, че успя да постигне норматив за европейското първенство в по-горната възрастова група.

 

На европейския отборен шампионат  – първа лига, провел се на 23, 24 и 25 юни в Вааса, Финландия, в студ и неприятен вятър, Станислав Станков представи България. Зае девето място с резултат 14.93 сек, което е  добро представяне, имайки предвид ранната му юношеска възраст.

 

На балканските игри за юноши и девойки под 20 г., проведени на 01-02.07.2017 г  в Питещи, Румъния  в горещо време, но при силен насрещен вятър, нашите момчета постигнаха чудесен успех. С резултат 14.22 сек с вятър -1.8 м/сек Станислав Станков се класира втори, с резултат 14.27 сек с вятър -1.2 м/сек Радин Вълчев зае трето място!

 

Единственото, състезание, което остава да края на сезона е европейското първенство под 20 г., където от Станислав Станев и Радин Вълчев очакваме отново добро представяне!

 

Трябва да отдадем заслуженото и на треньорите на тези момчета.

 

Станислав Станков тренира при Руслан Грозданов. През 2016 г опитаха и 400 м с пр. Станислав атакува препятствията много добре и с двата крака, с лекота бяга на 13 крачки до пето препятствие, но през 2017 г. правилно се фокусираха върху високите препятствия и това донесе много добри резултати! Станислав бяга на втори пост в щафетата 4х100 м на Балканиадата U20, която се класира четвърта. С добрата си работа Руслан продължава  традициите, които Варна има в високите мъжки  препятствия. На летния държавен шампионат под 20 г. от осемте финалисти четирима бяха негови състезатели, а при юношите под 18 г. – трима! Това предполага добри дни за варненския лекоатлетически клуб „Супер спорт“ в препятствените бягания.

 

 

Радин Вълчев е започнал да се занимава с лека атлетика при  Лидия Гушева, която явно е открила таланта му за препятствията и го е подготвила за пловдивското спортно училище. От една година тренира при Валя Демирева. Валя, като класен треньор на спринт разви допълнително  бързината му. Радин е традиционен първи пост на щафетата 4х100 м на клуба си. На Балканиада U20 той бе трети пост  щафетния ни квартет, който стигна до четвърто място.

 

Добромир Николов е трениран от дядо си Никола Николов, който е един от най-успешните български треньори в скоковете, особено във високия. Сега той показва, че и препятствията са дисциплина, в която няма тайни за него. Без специализирана подготовка Добромир стига и до медалите на скок височина – на зимното държавното първенство постигна равен резултат с шампиона, но беше дисквалифициран. На летния шампионат се класира втори. Това говори за разностранните му лекоатлетически качества и му вещае добро бъдеще в атлетиката!

 

Денислав Драшков тренира при баща и син Гутеви – Красимир и Григор. Основно подготовката си Денислав води при Гутев-старши в Габрово, където на открито няма писта с изкуствено покритие, затова идва в София при Григор, за да се подготвя за летните състезания при подходящи условия. Красимир и Григор Гутеви успешно поддържат добрите традиции на препятствените бягания в Габрово! За съжаление, на турнира „Никола Вълчанов“ проведен на 22.04.2017 г в Габрово, Денислав постигайки 12.1 сек на 100 м гладко бягане се контузи, което даде негативно отражение върху представянето му през летния сезон. На Денислав много му се удава и волейболът. Участва на регионални състезания, където е привлякъл вниманието на волейболните специалисти, които го „ухажват“ да смени спорта. За късмет на леката атлетика, засега Денислав остава верен на „царицата на спортовете“!

 

Кристиян Патъров тренира при доказаната специалистка на препятствията Румяна Ценова. Особено ценен е опитът й придобит, подготвяйки рекордьора ни за старша възраст на високите препятствия в зала и на открито Красимир Стойчев. Да се надяваме, че Кристиян ще догони успехите му!

 

Дали младите лъвове ще укрепнат и силата им ще респектира на европейската и световната сцена, предстои да видим! Когато в България говорим за светлина в тунела, ни се иска да става дума за положителна промяна, но обикновено това е светлината на идващия  насреща влак. Но след написаното по-горе, можем да кажем, че в нашия случай светлината в тунела е светлина на надеждата за добро бъдеще на българските високи мъжки препятствия!

 

Пламен Кръстев


Авторът е бивш национален рекордьор на 110 м с пр., а в богатата си спортна кариера има сребърен медал от европейско първнство в зала, участник на Олимпийски игри. Той е с богат административен опит в спорта, сред които са позициите му на председател (1994-1996 г.) на БФЛА, член на Комисията на атлетите към ИААФ (1996-199 г), Член на  Изпълнителното бюро на Български Олимпийски Комитет (1995-2000 г. и в момента) и много други. 

 

---


Тагове: Пламен Кръстев, 110 м с пр., Станислав Станков, Радин Вълчев, Денислав Драшков, Кристиян Патъров, Добромир Николов
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени