Шрифт:

Плевенски атлет впечатли в старопрестолния град

Плевенски атлет впечатли в старопрестолния град
05-07-2017 10:42

Преди месец на националния шампионат за момчета и момичета под 16 години във Велико Търново един плевенски атлет се преобри и за двата златни медала в скоковете. Георги Николов е от седем години в атлетиката, но едва в старопрестолния град се заговори с интерес и внимание за неговите изяви.

 

Роден на 19 август 2002 г., Георги израства в многолюдно семейство (има по-голяма сестра – Кристина, която също тренира атлетика и по-малък брат – Благовест). Дядо му – Никола Стоянов Николов – преди много време е тренирал скок на височина и овчарски скок и след това дълги години е бил треньор в спортното училище.

 

Както много други, Георги е включен в една от групите на УСШ, а от 12-годишен започва занимания с треньорката Ваня Джалъзова-Вълкова. И Николов започва с многобоя (през 2015 г. е 12-и на четирибоя на националния шампионат в София в голямата юнска жега на стадиона на НСА).

 

През 2016 г. Георги Николов грабва и първия си медал от национален шампионат. На първенството за момчета под 16 в София Георги с 1.66 м се класира втори в скока на височина, само след Габриел Митов. Вълкова е особено впечатлена от изключително качествения глезен на отскачащия крак и вродената гъвкавост и пъргавост на Георги. Тази зима, в началото на февруари в Добрич, Георги спечели и първия си златен медал от национален шампионат – на скок височина с 1.65 м. Към него прибави и сребърен на скок дължина. „Дотогава имах повече от 15 медала от състезания в Плевен и другаде. Но в Добрич за пръв път се почувствах истински доволен от класирането си!”

 

На първенството във Велико Търново първо му предстоеше скокът на височина. Състезанието започна точно в 12:00 часа, в ръмящия дъжд и дразнещия вятър. „След 1.72 останахме трима и медалите бяха ясни. На 1.75 сполучих още в първия си опит. После летвата бе поставена на 1.77. На втория си скок бях съвсем близо до успеха, но... хвана ме яд, че не се справих с тези 1.77 м. Все пак спечелих златото. В неделята се включих и в надпреварата на скок дължина. Отново се срещнахме със сливналията Димитър Ташев (той остана след мен на скока на височина). След четвъртия кръг Димитър ми водеше с 5.88 м, а аз все не можех да стъпя на дъската и отскачах доста отзад (5.74). В петия кръг се съвзех и се разбягах по-смело по разбега. Получи се – 6.07 м! Обаче съвсем не бях сигурен в победата – Ташев скачаше след мен и можеше да ме изпревари. Е, в последния си опит той направи фаул и така аз се окичих с втори златен медал.”

 

„Кое повече обичам? Доскоро мислех само за скока на висоична, сега ми се „услажда” и скокът на дължина!”

 

По време на състезание Георги не гледа съперниците си, не се разсейва да ги следи. „Между опитите се опитвам да релаксирам и да се подготвя психически за следващия ми скок. Имам пълно доверие в г-жа Вълкова. Търся я винаги с поглед и почти винаги съумявам да изпълня заръките й. Мисля само за правилното изпълнение на скока, другите около мене не ме притесняват!”

 

Георги Николов от 5-и клас учи в спортното училище „Георги Бенковски”. В групата, в която тренира, се разбира най-добре със Светослав Николов. А иначе общува с всички възпитаници на Вълкова и не се е възгордял от златните медали.

 

„Обичам да гледам Диамантената лига, световните и европейските първенства по телевизията. Особено ме вълнува скокът на височина – Баршим, Бондаренко, Друин, Ухов. В скока на дължина ме впечатлява сръбкинята Ивана Шпанович. А и ние имаме големи традиции именно в скоковете – Стефка Костадинова, Христо Марков, Йорданка Благоева, Георги Дъков (моят градски), Людмила Анонова, Светлана Исаева. Дали и аз няма един ден да участвам на големите състезания?”

 

Когато няма тренировки или занимания в клас, Георги обича да е близо до водата. „Обичам много да плувам и да ловим риба с приятелите. Риболовът ме зарежда и разтоварва. Засега не съм хващал голяма риба, но кой знае. С търпение всичко се постига!”

 

Треньорката Ваня Вълкова е доволна от съвместната работа с Николов. И е наясно, че изискванията и задачите към Георги ще стават все по-високи и по-трудни. Но един млад атлет непрестанно се учи как да воюва (и побеждава) на пистата. Следващите ми цели – 2.00 м на скок височина и 7.00 метра на скок дължина! Висок мерник, нали?” Трудно е отсега да се предвиди дали Николов ще стане класен атлет. Но Вълкова и Георги са се отправили отчетливо  към големите постижения. А да искаш, значи да можеш. Това е философия, която винаги възнаграждава!

 

Александър Вангелов


 

---


Тагове: Георги Николов, НШ 2017, НШ 16 2017, Скок височина, Скок дължина, Плевен
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени