Шрифт:

Още един руски треньор с къса памет за скока на височина

Още един руски треньор с къса памет за скока на височина
11-07-2017 18:25 | Георги Делчев

Един от най-добрите съветско-руски треньори на скок височина Евгени Загорулко  също показа къса памет. Преди седмица главният треньор на ВФЛА Антон Назаров показа грубо незнание историята на женския скок височина. (ТУК)

 

Сега пък наставникът на бившата световна рекордьорка Тамара Бикова, сега на Анна Чичерова, реши да „удави“ в комплименти сегашната №1 в скока на височина Мария Кучина, но за сметка на нашата Стефка Костадинова.

 

В руските медии  (портала „Подмосковье сегодня“ ) той заявява: „Великата българка Стефка Костадинова, на която все още принадлежи световния рекорд, е предолявала двата метра три-четири пъти за сезон. Кучина участва всяка седмица и под тази височина никога не скача.“

 

Първо Загорулко е бил чест свидетел на победите на Стефка, защото той тренираше най-опасната й съперничка Тамара Бикова. Няма как да не знае, че Стефка е единствената жена в света, и то далеч пред всички останали, която има 197 скока над 200 и повече сантиметра.

 

Не е длъжен да помни нейните скокове по години, но нека поне средно ги раздели тези почти 200 скока на 8 или 9 години да види колко се получава на сезон. При това, по това време атлетките нямаха толкова състезания, а Стефка (за разлика от Кучина) имаше огромна конкуренция. Отново трябва да припомним на Загорулко и другите непомнещи руски специалисти, занимаващи се със скок на височина за жени, че само през 1985 година Стефка Костадинова няма нито една загуба, а 25 поредни победи.

 

Може би пък годините си казват думата и паметта понякога изневерява, но след като си в тази област и този сектор, е добре да се знае историята на тази дисциплина. А историята на скок височина за жени три пъти е била огрявана от големи българки, които са поставили общо около 10 световни рекорда (на Йорданка Благоева, Людмила Андонова и Стефка Костадинова в зала и на открито). А дирята оставена от Костадинова си остава, и дълго няма да бъде заличена, като най-голямата и значима не само в тази дисциплина, а в цялата атлетика, в целия спорт.  

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Евгени Загорулко, Мария Кучина, Стефка Костадинова, Скок височина
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени