Шрифт:

(Не)сезонът на Мирела

(Не)сезонът на Мирела
27-07-2017 12:21 | Яна Касова

МАТЕРИАЛЪТ Е НАПИСАН ПРЕДИ ДЕМИРЕВА ДА ПОЛУЧИ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В ЛОНДОН. ТЯ ЩЕ СТАРТИРА НА ШАМПИОНАТА - ПОДРОБНОСТИ - ТУК

 

Олимпийската и европейска вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева няма да участва на световното първенство в Лондон през август.

 

Това не е толкова голяма изненада при слабия й сезон това лято. Тя скочи 190 см в най-добрия си старт. Миналото лято Мирела беше във вихъра си, като не само че спечели сребърни медала от еврошампионата и от Олимпийските игри, но и целият й състезателен сезон беше с призови класирания и лични рекорди, достигнали до 197 см. Увереността на Демирева зарази следящите леката атлетика и очакванията за силна 2017-а година бяха повече от завишени.

 

Да, но не. И Мирела е човешко същество със своите проблеми.

 

Самата тя обясни, че има нов разбег и все още не може да го напасне към скока си. Сподели, че е имала травма, която е забавила началото на подготовката й, а от там и скоковите й тренировки са били редуцирани.

 

По-дългият разбег е заложен, за да се използва скоростта на Демирева и с поглед към атака на кота 200 см. Въпреки че скокът на Мирела не се получава в момента, тя е убедена, че това е правилното засилване за големи скокове. Трябва само практика. А състезанието е най-добрата тренировка, затова и Спортист №1 на България за 2016 г. не спря да участва в турнири. Може би беше наясно, че няма да скочи 194 см, даващи право на участие на световното първенство, но и сигурна, че нужната адаптация към новите технически параметри са гаранция за успехи в скоро време.  

 

 

Спортистите тренират ежедневно, за да превърнат техническите елемнти в навици, а те се превръщат и в динамичен стериотип. А заучените с години елементи много трудно се променят. Затова на Мирела й трябва и време, за да може да направи промени.

 

Скокът на височина се състои от засилване, отскок, движение във въздуха – за всяка част се изисква точност и съобразена с качествата на дадения атлет биомеханична и техническа прецизност. И както казва и треньорът на Стефка Костадинова Ники Петров за всеки елемент, „след първото следва второто, третото. Трябва да се получи всичко, за да стане добрия скок. Когато първото, второто го има, а третото го няма, няма как да искаш да се получи четвъртото.”

 

Дали с нерешените проблеми в момента Демирева иска да е на световно първенство? Тя е максималист, който не скача за участие, а за медали и големи резултати. И това, че ще пропусне големия форум за годината, всъщност, не е кой знае каква драма. Идват други сезони, с други шампионати. Да, Мирела не е в началото на кариерата си, но спортистите не могат да са винаги на върха при положение, че се движат ежедневно по острието на бръснача, като травмата и отличната спортна форма са на хилядна или милиметър разстояние.

 

Наистина, Мирела пропуска едно много интересно първенство. Скокът на височина в момента е дисциплина, отворена за всяка скачачка. Мария Кучина-Ласицкене е ясно, че е над всички и необезпокоявана в висините на 200 см. Но след това всички са с изравнени сили. Медалите на световния шампионат в Лондон вероятно ще се решават в граници между 190 и 195 см – височини, които се надяваме да не са никакъв проблем за Демирева в следващата година.

 

 

Спортистите в днешно време не са само машини със свръхспособности. Те са и феномени, които дават пример за подражание на хиляди и милиони по света – показват и увличат с поведение, характер и манталитет. А Демирева, със сигурност, може да споделя добродетели. Сезонът за Мирела беше неуспешен за спортната й изява, обаче беше показател за личността на българката. Нейните класирания на турнирите това лято бяха в повечето случаи под линията на призовите места, нареждаше се и последна. И у нас, където лесно се блазним да нахулим някого, никой не си позволи да „плюе” Демирева. Медиите чисто и просто съобщаваха класирането на Мирела без да изпадат в нападателни коментари. И защо? Заради образа, който Мирела изгради с годините. Образът, който е всъщност нейната същност. Дори без да иска, тя ни запозна с нея. Защото Мирела никога не си е позволила да потърси извинение, а винаги е търсила причина за неуспехите си. Това е правилният подход в разрешаването на проблемите. Дано никой не се съмнява, че Спортист №1 на България Мирела Демирева върви към изхода на неуспешния сезон и към новите рекорди в скоковете й.   

 

МАТЕРИАЛЪТ Е НАПИСАН ПРЕДИ ДЕМИРЕВА ДА ПОЛУЧИ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В ЛОНДОН. ТЯ ЩЕ СТАРТИРА НА ШАМПИОНАТА - ПОДРОБНОСТИ - ТУК

 

 

---


Тагове: Мирела Демирева, СП 2017, Скок височина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени