Шрифт:

Спешно се търси новият Болт

Спешно се търси новият Болт
15-08-2017 16:10 | Яна Касова

Кралят напусна пистата, но спешно трябва да се открие следващият. Феноменът Юсейн Болт вече няма да се състезава, а неговият наследник като звезда на леката атлетика липсва.

 

Истерията по Светкавицата властва в последните 9 години, което доведе до пълни стадиони, интерес към леката атлетика от деца, трениращи и зрители. Болт направи много за Царицата, но с оттеглянето си от професионалния спорт оставя празна дупка.

 

Президентът на ИААФ Себ Коу трябва спешно да намери негов наследник. Уейд Ван Ниекерк (РЮА) беше спряган за следващия Болт. Но въпреки умопомрачителния му рекорд на 400 м от 43.03 сек и титлите в дисциплината, както и силните постижения в по-късите дистанции, на южноафриканецът му липсва обаянието на Болт. Атлетиката има своите звезди, но вече няма супер-звездата, която да привлича нови запалянковци на стадиона и малчугани, независимо с какъв цвят на кожата, с каква религия са, на колко километра живеят от Ямайка, да бленуват да станат като Болт. Юсейн завладя света в най-атрактивната дисциплина, изключително бърз, мачкащ рекорди, роден не само да побеждава, но и да забавлява. Има ли Болт, има забава. А спортът е нищо друго освен едно шоу, за което хората си плащат да гледат. Има ли Болт, има още по-голямо шоу. Има повече спонсори, има повече зрители, има повече истерия. Такъв завладяващ феномен скоро не е имало на стадиона. Дори по-скоро, никога не е имало.

 

В последните няколко години световната атлетика преживя сериозни удари – от скандали с корупционни схеми на най-високо управленско ниво, през допинг скандали, наказания на шампиони със задна дата, та до най-големия крах - разкриятията за допинг схеми на национално ниво в руската лека атлетика. Доверието се срути, но интересът остана. Само защото в леката атлетика беше Болт.

 

Дали отказването на Легендата, спечелил осем олимпийски и 11 световни титли в спринтовите дисциплини, ще открие от сянката останалите заслужаващи внимание шампиони. Може би, но надали. Огромният, клонящ към истерия, интерес към ямаеца доведе на стадиона хиляди, които се запознаха с леката атлетика за първи път. Така те видяха и лицата на останалите дисциплини. Феновете на Царицата винаги ще се радват на победата и на всеки друг атлет, ще се вълнуват за класиралия се на 6-о или 15-о място, защото знаят от къде е тръгнал и през колко трудности е минал, как не е имал маратонки, живял е в гето и не виждал майка си с дни, защото тя се стремяла да осигури хляб. Но тези, които Болт доведе на стадиона, не знаеха как кениецът Йего се подготвя с тренировки от видеа в Youtube, но го видяха да става шампион на света в хвърлянето на копие.

 

Именно този човек се търси отново - този, който да привлича като магнит не феновете на леката атлетика към стадиона, а всички останали. Влиянието му да е по-силно от пикселите на електронните игри и приложенията на смарт-телефоните. Съгласете се, дори гледащите редовно атлетически състезания ще се затруднят да кажат коя е шампионката на планетата на 5000 м или кой е Йоханес Фетер. Но всеки срещнат на улицата знае кой е Юсейн Болт, а всяко пето дете мечтае да е като него.

 

А посланието, което Болт остави на прощаване с феновете си е, че всеки усилен труд се възнаграждава. Следващият Болт се търси, може да си ти. 

 

От Доха:

Яна Касова, пратеник на BGathletic.com

 


Новините от световното първенство в Доха достигат до вас със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".

 Тагове: СП 2017, Юсейн Болт, 100 м
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени