Шрифт:

Основни грешки при начинаещите бегачи

Основни грешки при начинаещите бегачи
22-08-2017 17:03

Бягането се счита за едно от най-простите и достъпни физически натоварвания. За да са занимава човек с бягане не са нужни никакви особени условия, специално оборудване или дълго обучение.

Но практиката обаче показва, че не е толкова просто и това занимание. Много начинаещи бегачи правят редица грешки, които не само водят до нарушаване на тренировъчни процес и травми, но и до отказване от тези занимания.

Какви са тези грешки и как да се избегнат.


Техника

Най-разпространените грешки са свързани с техниката на бягане на начинаещите. И първата от тях е липсата на загряване. Те трябва да знаят, че и професионалните бегачи е задължителна преди всяка тренировка.

С една дума не трябва да пренебрегвате „загряването". Загрява се 5-10 минути, но през това време тялото ще се събуди и ще се подготви за физическо натоварване. Добра загрявка ще бъде клякания, наклони, различни махове с ръце и крака и бързо ходене преди джогинга.

 

Не малко грешки се допускат новаците и по време на самото бягане. Това са:

1. Неправилна постановка на крака. В идеалния случай той трябва да се поставя на цяло стъпало, а да не се бяга на пети или пък само на пръсти.

 

2. Клатене на тялото при бягане. Трябва да се движат само краката и ръцете, а трупът остава неподвижен.

 

3. Излишно напрежение. Много хора по време на бягството свиват юмруците си или са плътно притиснати към тялото. Това и другото само създава допълнителна тежест за тялото. Така че е по-добре да се отървете от тези навици.

 

4. Неправилно дишане.  По време на обучението, начинаещите се стараят да дишат изключително през носа и така лишават организма си от необходимия въздух. Това оказва негативно влияние и на качеството на тренировката и на самочувствието.

 

5. Невнимание. По време на бягане начинаещите обичат да се заглеждат по пътя. Това не трябва да се прави. Поради невнимание всяко препятствие пътя, може да доведе до телесни повреди.

 

Маратонки

За да изглеждат дори красиви и стилни по време на спортуване, мнозина начинаещи избират модерни маратонки. Има и такива, които са на принципа на „каквото имам, това ще обличам", но и двата подхода са фундаментално погрешни.

 

Стилни маратонки са добри за ходене с приятели, но за спорта се нуждаем от спортни модели. В този случай те не се избират като останалите обувки – по размера на крака. Обувките за бягане трябва да са малко по-големи от нормалния размер на обувките на бегача, така че по време на тренировка пръстите да не са на върха на обувката и да не причиняват дискомфорт.

 

Редовното бягане в тесни обувки може да доведе не само до умора на краката, но и до увреждане на ноктите.

 

Екипи

Облеклото играе също толкова важна роля в правилната подготовка. Често начинаещите, особено през есенно-зимния период, се опитват да се обличат топло, да не им е студено.

 

На практика обаче този подход води само до прегряване на тялото и прекомерно претоварване. Препоръчва се да се обличат така, че да ви е допустимо хладно. По този начин по време на тренировка, тялото ще се чувства удобно и няма да изразходва допълнителна енергия.

 

Захранване

Също често срещана грешка на начинаещите е неправилното хранене. По-специално – да се яде точно преди джогинг. Някои пък се опитват да бягат на празен стомах, други – преяждат. И двата варианта са вредни за организма.

 

Експертите съветват, преди да започнете, да хапнете, за да събудите тялото и да му дадете сила. Но в същото време храната не трябва да бъде прекалено висококалорична и тежка, така че по време на състезанието да нямате чувство на тежест и гадене.

 

В същото време, специалистите отбелязват, че всеки човек е индивидуален и следователно диетата преди и след тренировката може да варира за всеки.

 

Пренатоварване

В желанието да постигнат най-добър ефект за кратък период от време, начинаещите незабавно започват с тежки натоварвания, което е грешно. Професионалните спортисти уверяват, че подобен подход може само да доведе до умора и разочарование.

 

За да може бягането да донесе удоволствие и тренировките да са ефективни, трябва да започнете с малки натоварвания. Най-добре е да редувате бягане и бързо ходене. В този случай първо трябва да изберете по къси трасета и постепенно да увеличавате разстоянието и ходенето да намалява.

Друга грешка е, че повечето още начало се опитват да бягат в бързо темпо, което е напълно безполезно. Бягането трябва да е леко и равномерно. ! Физиологически правилно ще бъде да не бързате да покажете максимума си от самото начало, а постепенно. Както се казва по-добре бавно, но сигурно.

 

Самочувствие

Често сред новаците има мнозина, които си поставят определена цел и решават да не се отклоняват от нея, въпреки лошото време, нито от лошото здравословно състояние. Това също е голяма грешка. Разбира се, не се отказвайте от джогинг, поради леки болки от умора, но с болки или преумора – не го правете, отложете тренировката, докато не се изяснят причините за това състояние.

 

---


Тагове: Бягане за здраве
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени