Шрифт:

Коя е най-подходящата част от деня за тренировка

Коя е най-подходящата част от деня за тренировка
28-08-2017 10:34

По кое време е добре да се тренира? Блогърът на BGswim.com Боян Гечев направи интересна разработка по темата, която е валидна за всички спортове. 

 

През различните части на денонощието в тялото се извършват десетки процеси и се отделят най-различни видове хормони. Това определя и особените възможности на човешкия организъм да е максимално ефективен в точно определена част.

 

Някои плувци имат чудесната възможност да тренират, както сутрин, така и вечер, извличайки  възможно най-голяма полза за развитието си. Но разбира се не всички притежават тази привилегия.

Обикновено повечето плувци имат ангажименти през целия ден – най-вече училище или работа. Тези „странични” дейност от своя страна определят кога ще застане на ръба на басейна, за да напра тренировтака.

Има редица проучвания и изследвания затова кое е най-благоприятното време за трениране. Съществуват привърженици на сутрешното, но има и такива, които твърдят, че късните следобедни или вечерни тренировки са по-резултатни.

В крайна сметка, в зависимост от поставените цели, отделните части на деня може да са подходящи за определена тренировка и да окажат различно влияние.

Това влияние е следствие от т.нар. „циркаден ритъм”,  който представлява 24-часов цикъл, контролиращ цялата физиологична активност на човека. В това число – съня, отделянето на хормони, метаболизма и други. 

Тъй като този цикъл е специфичен за всеки един човек и се влияе от различни фактори, ако разберем какво е неговото въздействие върху нас, то ще можем да определим кога ще е най-подходящият етап от деня, в който да изпълняваме тренировката. 

Разбира се, тук можем да включим не само плуването, но и други дейности както свързани с него, така и такива, които не са.


„Циркадният ритъм” 
е особено явление, все още ненапълно познато на учените. Съществува дял от биологията, изучаващ точно тези явления и адаптацията на организма към промените, оказващи влияние върху тях – хронобиология.


Особен интерес представлява адаптация на човека към различните часови зони по света. Знаем, че всеки може да се адаптира към тези „странни ” за организма промени, но понякога тя може да отнеме малко повече време.

 

Каква е причината за тази по-дълга адаптация?


Разбира се, за някои може да е дълга, за други къса, но нека разгледаме, случващото се в нас, когато сменим стандартната  за нас  часова зона на България с някоя доста по-различна – Индианаполис например, където тече световното първенство за юноши и девойки.

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---


Тагове: Тренировки, За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени