Шрифт:

Кенениса Бекеле ще гони световния рекорд на маратон в Берлин

Кенениса Бекеле ще гони световния рекорд на маратон в Берлин
29-08-2017 15:36

Световният рекордьор на 5000 и 10 000 м на писта  Кенениса Бекеле ще се присъедини към силната кенийска компания на Елиуд Кипчоге и Уисън Кипсанг на Берлинския маратон на 24 септември.

 

Организаторите потриват доволно ръце, че са успели да привлекат и етиопската звезда в състезанието им, който има второ време и така ще стартират тримата най-бързи мъже на маратон.

 

Като предварителен фаворит е сочен Елиуд Кипчоге, който имаше своеобразен "лабораторен тест" в началото на май, когато той постигна невероятния резултат 2.00:25, което е най-бързото време за маратон, на пистата на Формула 1 в Монца (Италия). Това постижение бе с помощта на екип от пейсмейкъри, които правеха вятърен щит на Кипчоге от начало до край.

 

При нормални състезателни условия се допускат максимум трима пейсмейкъра и не се разрешават техни заместници.

„В Монца бях толкова близо до преминаване двучасовата бариера, затова сега Берлинският маратон представлява за мен подходящата възможност да атакувам официалния световен рекорд", казва Кипчоге.

 

Сегашният световен рекорд е 2.02:57 ч,, поставен от кениеца Денис Кимето в Берлин през 2014 г.

 

Най-големият маратонски успех на 35-годишния Кипсанг бе 40-ото издание в Берлин с 2.03:38. „Аз съм силно мотивиран и подготовката ми е по-добра от всякога", прозвуча заканата на Кипсанг.

 

Бекеле пък постигна втори най-бърз резултат в историята, въпреки няколко мускулни проблеми през втората половина на състезанието. 35-годишният етиопец е най-успешният бегач в историята на дългите разстояния. Той е три пъти олимпийски шампион и пет пъти световен шампион пет на 5000 и 10 000 м, където държи все още световните рекорди.

 

Бекеле се ориентира към  маратона през 2014 г., а Берлинския през следващия месец ще бъде осмото му бягане

 

„Това ще е голямо състезание. Често пъти няма как да накараш да бягат заедно тримата най-силни маратонци в света, а ние направихме възможно да се види една вълнуваща конкуренция", доволни са организаторите на голямото състезание.

 

---


Тагове: Елиуд Кипчоге,
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени