Шрифт:

Русенец спечели трансграничния маратон ′Via Pontica′

Русенец спечели трансграничния маратон ′Via Pontica′
04-09-2017 11:13

Ивайло Каменаров от Русе спечели трансграничен маратон "Via Pontica", информираха организаторите от "Зелена стъпка".

 

Българинът от клуб „Русе тича“ завърши с време 3.10:55 часа, оставяйки зад себе си румънците Дачиан Гизила от Констанца и Щефан Саладжан от Бистрица, които преодоляха 42-та километра в пресечен терен по българското и румънското Черноморие за 3.16:55 и 3.22:04 часа.

 

При жените най-бързи бяха Катя Дженкова от Варна (4.01:30), Йовка Иванова от София (4.25:10) и Албена Цонева от Разград (4.42:04).

 

Участниците се насладиха на бягането покрай дивите плажове на Крапец и Дуранкулак и имаха възможност да разгледат популярния румънски курорт Вама Веке, в който забавленията никога не спират.

 

Преминаването на границата се извърши без никакво забавяне, благодарение на съдействието на гранична полиция и от българска, и от румънска страна. Документите на участниците бяха проверени преди старта и след това граничните полицаи следяха единствено за състезателните номера, без да спират състезателите.

 

Участниците в полумаратона (21 км) също преминаха държавната граница с тичане. Те стартираха от Румъния и завършиха в България. На първо място завърши Йордан Петров от Добрич с 1.23:44 часа, следван от Василе Апетроайе от Румъния (1.29:09) и Ивайло Василев от Плевен (1.29:39).

 

Доста силна бе конкуренцията и при дамите, където спечели Цветелина Венкова от "Зелена стъпка" (Разград) с 1.40:44 часа. На второ място завърши Кристияна Петкова от Пловдив, а трета бе Кармина Капитану от Мангалия.

 

Състезанието бе последвано от страхотен концерт на Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, които се раздадоха докрай, карайки много от участниците да забравят, че са бягали десетки километри и да се отдадат на бурни танци. Васко отдели специално внимание на румъноговорящата част от публиката. „Няма бира“ на румънски е „Nu e bere“ – извика легендарният блусар и показа, че освен железни завеси, може да събаря и езикови бариери.

 

"Щастливи сме, че Васко Кръпката е с нас, тъй като мотото на това състезание е свободата, а той е изпълнител, чието творчество е изцяло свързано с идеята за свободата", посочиха организаторите от клуб „Зелена стъпка“.

 

---


Тагове: Йордан Петров
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени