Шрифт:

Термините от фитнеса, които объркват

Термините от фитнеса, които объркват
10-01-2020 13:10

Решили сте да започнете сериозно да посещавате залата. Фитнесът обаче не е просто вдигане на тежести и бягане по пътечката, а цяла наука. Без значение дали ще наемете персонален треньор и ще го карате на самотек, за да бъдат тренировките ви ефективни, трябва да знаете какво точно правите.

 

Прочетете това, за да не останете объркани:

 

Метаболизъм

 

Метаболизъм се нарича процесът, в който тялото конвертира приетите храна и течности в енергия. Има два вида метаболизъм: BMR (основен метаболитен процент) и RMR (метаболизъм в състояние пълен релакс). Докато BMR се измерва, когато човек е в покой (но буден), RMR, от друга страна, се измерва, когато човек е в пълна почивка, т.е. когато се събужда след осем до дванадесет часа сън. Бързият метаболизъм означава, че тялото ви разгражда и правилно използва храната. Трудно е да се увеличи метаболизма без правилната диета и упражнения

 

Тренировка със съпротивление

 

Издръжливостта и силата на тялото се подобрява значителни, когато тренировката се извършва с някакво съпротивление, т.е. движи се срещу гравитацията (тежести, ластици и т.н.)

 

Силова тренировка

 

Силовата тренировка е тази форма на физическо упражнение, която използва съпротивление, за да предизвика мускулна контракция. Това помага в изграждането на здравината, издръжливостта и скелетните мускули. Силовите тренировки също помагат в развитието на по-силни кости и следователно за увеличаване на костната плътност. Примери силови тренировки са напади, клекове, упражнения с дъмбели, лостове и т.н.

 

Крос тренировка (смесена тренировка)

 

Крос тренировката е комбинация от аеробика, упражнения за сила и гъвкавост. Тази форма на упражнение е насочена към всички мускулни групи и може да има куп различни вариации. Те добра за цялостна кондиция на тялото и поддържане във форма. Пример за крос тренировка е комбинация от йога, плуване и кикбокс.

 

Функционална фитнес тренировка

 

Функционалната тренировка цели да поддържа тялото във форма, за да може да изпълнява ежедневните си дейности с лекота – катерене на стълби, влачене на торби, домакински дейности и др. Фокусът е върху различните мускулни групи, като упражненията често ангажират цялото тяло – бърпита, планкове...

 

Кръгова тренировка

 

Кръговата тренировка е комбинация от 8-10 упражнения, които включват различни мускулни групи. Между тях няма почивка, като всеки кръг е с продължителност не по-дълга от 3-4 мин. Тези тренировки са доста натоварващи, затова не са по-дълги от 25-30 мин. Примерна тренировка от този тип е комбинация от лицеви опори, спринт, бърпита, клек скок, коремни преси.

 

HIIT - High Intensity Interval Training

 

ВИИТ (Високо-интензивна интервална тренировка)

 

Тренировка, при която се редуват максимално високо с ниско натоварване. Възстановителният период е много кратък и последвалата интензивност експлозивна. Това е най-добрият начин за горене на мазнини без горене на мускули.

1RM (One Repetition Maximum)

 

МЕП - Максимум за едно повторение

 

Максималната тежест, която може да бъде преодоляна само веднъж в дадено упражнение.


Източник: Тялото

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени