Шрифт:

Стягащите чорапогащи не помагат за бързината

Стягащите чорапогащи не помагат за бързината
15-09-2017 18:34

Виждали ли сте бегачи в парка или на стадиона със стягащи чорапогащи? Смята се, че този екип подобрява бързината на бягането и добавя издръжливост. Учени от университета в Охайо обаче опровергават тази теза.

 

Стягащият екип намалява мускулните вибрации, но това не се отразява на тяхната умора, сочат резултатите  от изследвания.

 

Изводите си специалистите направили след изпитания на спортисти в два различни дни. Доброволците са бягали по 30 минути на бягаща пътека при 80% от максималната си скорост с чорапогащи и после без тях.

 

Чрез технология да улавяне на движенията, която отчита позицията на тялото до милиметър, учените установяват, че няма разлика в натоварването на спортистите в двата случая. Бягащата пътека е била специална със силови сензори, вградени в нея, които измерват силата на натиск на стъпалото на бегача, отскокът и как това се променя с течение на времето.

Спортистите също така са носели монитор за следене на сърдечния ритъм, за да може да се измерва усилието им през целия период.


Въпреки резултатите, авторите на експеримента заявяват, че може да има и други ползи от стягащите чорапогащи. Като например бегачите да се чувстват добре с тях като екипировка.

Bgswim.com

 

---


Тагове: Епикировка, стягащи чорапогащи
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени