Шрифт:

Как да подобрим беговата си форма с щанги

Как да подобрим беговата си форма с щанги
25-09-2017 11:06

Да се поддържат в добра физическа форма много хора по цял свят знаят и практикуват бягането, което е най-доброто средство за това и е най лесно достъпния спорт.

 

Все повече хора, занимаващи се с бягане, започват да приемат, че ще се чувстват по-добре и ще бъдат в по-добра форма, ако правят повече от това само да бягат. Особено хората, които през по-голямата част от деня седят и почти не се движат.

Редовните тренировки за сила, включително упражнениятa за крака, помагат да се коригират често срещания мускулен дисбаланс.

 

В същото време мнозина имат проблеми с това как да съчетаят различните тренировки. В крайна сметка идеята на силовите занимания е да помогнат, а не да пречат на занимащите се с бягане.

Едно съвсем ново изследване, проведено в Австралия, дава насока в това отношение.

 

Селектирани са 15 души, които били в различна форма и пробягвали съвсем различно разстояние седмично. Имали си 3 различни тренировки за сила. Едната група тренировки била много интензивна за цялото тяло, втората - интензивна, но само за крака, а третата - с ниска интензивност пак за цялото тяло.

 

6 часа след всяка тренировка правели тест на бягаща пътека, при който 10 минути бягали в много леко темпо, 10 минути в умерено темпо (като за полумаратон) и накрая колкото можели да издържат с бързо темпо.

Освен това бегачите преминали теста на бягащата пътека извън рамките на експеримента, за да е ясно как ще се представят, когато са свежи.

 

Интензивната силова тренировка значително намалила времето, за което се изтощавали. При сравнителния тест те издържали средно около 5 минути с бързо темпо, но след всяка интензивна силова тренировка времето било почти минута по-малко. Това предполага, че натоварващите упражнения с тежести 6 часа по-рано драстично намаляват способността на участниците в проучването да бягат бързо.

 

Runnersworld.com цитира д-р Кенджи Дома от Университета „Джеймс Кук”, че тези открития показват как хората, занимаващи се с бягане, трябва да подреждат тренировките си.

На първо място той съветва да не насрочвате сериозна бегова тренировка по-късно през деня след интензивна тренировка с тежести, тъй като след нея ще са необходими поне 24 часа, а дори и повече, за възстановяване. Ако беговата тренировка не е много интензивна, може се прави в същия ден с упражненията с тежести, като Дома съветва да има поне 6 часа разлика между двете.

 

Специалистът допълва, че е по-добре бягането да е първо, а тежестите да са второто занимание за деня. „Бягайте сутрин преди работа, а тежестите привечер след работа”, съветва той.

В такъв случай сутрешното бягане може да е една от най-тежките тренировки за седмицата, а на следващия ден да се направи леко възстановително бягане, като може да няма вечерна силова тренировка.

 

Тази последователност съответства на препоръките на много треньори да се разделят леките и тежките натоварвания в отделни дни, за да се възстанови организма на спортуващите пълноценно, вместо да се правят силови тренировки в дните с леко бягане.

 

---


Тагове: Бягане и щанги
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени