Шрифт:

В подготовка за есента

В подготовка за есента
28-09-2017 09:26

Блогърът Христо Ченов е многократен шампион и медалист от национални първенства в спринта. Знанията си от практиката и теорията от треньорската професия в леката атлетика сега Ченов успешно налага в настоящата си работа – персонален треньор във фитнес център в една от най-популярните вериги в България и като преподавател във Фитнес Академия България.

В новия си блог в BGathletic.com Ченов ще помага със съвети към всички ви, защото неговите препоръки са еднакво цении и за професионалните спортисти, и за спортуващите за здраве и за тези, които планират да облекат спортния екип за първи път.

 

 

Здравейте, приятели!

 

Времето започва да застудява, температурите ще продължат да падат. Точно сега всеки от нас трябва да прави стречинг много по съвестно и редовно. Това е много ефективен начин да подготвите мускулите и сухожилията за натоварване и да ги предпазите от контузии.

 

При студеното време кръвообращението в периферията на тялото се намалява и това допълнително намалява еластичността на тъканите. Правейки внимателен стречинг и добро загряване, ние минимализираме риска от травми.

 

Превенцията е най-добрия избор на който сме способни. Имайки въжможност да тренираме без контузии ние може до постигнем всичко!

 

------

 

...7, 8, 9... поредно повторение и серия. Повторение след повторение, тежестта става все по-непосилна, мускулите ви горят, въздухът не достига. Възможността да прекъснете това натоварване и дискомфорт изглежда примамлива. Това е сигурна стъпка към застоя.

 

Използвайте ума си като инструмент, който да ви отведе до вашата цел и по-далеч. Преди всяка серия си задавайте необходимия брой повторения и се фокусирайте върху него. Добър вариант е дори да завишаване целите си, за да държите мотивацията си висока.

 

Свършете тренировката си днес и не оставяйте нищо за следващия път. Така волята ви ще става все по силна, както и вие!

 

Добрата форма и кондиция, съчетана с резултати, е достижима тогава, когато тренирате с ясната идея какво желаете да постигнете. Застанете ли на един път, се старайте да го извървите докрай.

 

Моят съвет е  да поддържате тренировъчното ниво високо и това ще свърши работата, която желаете. Когато не можете да държите интезивността достатъчно високо, увеличете обема или съкратете почивката. Накрая пак ще достигнете желаното натоварване.

 

Научете се да бъдете вариативни.

 

----

 

Един от най-сериозните проблеми на днешното общество е стресът и справянето с него. Той може да бъде от всякакъв характер - непрекъснато гонене на срокове и задачи, прекалено много информация, забързано ежедневие, липса на качествен сън и почивка и много други. За съжаление, повечето от хората не обръщат внимание или не знаят как да реагират на това състояние на тревожност и непрекъснато увеличаващото се напрежение.

 

От опит и от теоретична гледна точка един от най-добрите средства за това е редовните занимания със спорт. Безкрайно достъпно и също толкова ефективно.

 

Не рядко чувам от хора на различна възраст и характер на натоварване мнения, че спортът ги уравновесява, дава почивка на нервната им система, възстановява и повишава самочувствието им и дава увереност.

 

Вероятно и вие в по-голяма или по-малка част имате натрупано напрежение. Ако спортувате, вие сте на прав път, ако ли не, незабавно почнете.

 

Грижата за нашето съзнание и психика е наша отговорност. Не позволявайте да стигнете до момента, в който ще е се проявата симптомите на хроничен стрес.

 

Тренировката за тялото е и тренировката за душата!

 

Успех! 
Ваш, Христо Ченов!


Посетете и личната страница на Христо Ченов - ТУК

 

---


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени