Шрифт:

Как да отучим детето да яде сладко

Как да отучим детето да яде сладко
20-02-2020 09:58

Според някои изследвания децата ни поглъщат средно по 23 чаени лъжички захар на ден! Производителите на храни блъскат бялата отрова навсякъде, не само в сухите пасти и кроасаните. Лекарят Джейкъб Тейтелбаум и експертът по детско хранене Дебора Кенеди разработили стъпкова програма за избавяне на децата от захарната зависимост. Как да направим хранителния режим на децата си по-полезен за здравето без да ги лишим от малки удоволствия, предлагат двамата автори на проекта.


1. Разрешете едно сладко нещо на ден


Дайте свобода на детето да си избере само кога и какво от сладостите да хапне в рамките на деня. Разбира се, че трябва да проконтролирате количеството – не може например това едно нещо да е цяла торта.
 
2. Гответе полезни закуски


Незабелязано добавяйте на детето за закуска „правилните продукти“. Всяка сутрин му давайте белтък, добавен към обичайната закуска. Все едно дали е чрез яйцето, пилешкото, пуешкото, фъстъченото масло, твърдото сирене или бобовите растения. Нахраненото добре сутринта дете е по-малко вероятно да се натъпче с вредна храна извън дома. 

3. Не дръжте у дома сокове и газирани напитки

 

Те са натъпкани със захар здраво. Включително и енергийните напитки, подсладените млека, дори и бутилираната вода с различни вкусове (ягода, лайм и др.). Купете сокоизтисквачка и правете на детето фрешове и смути. Към млечните коктейли можете да добавяте за разкош замразени или пресни ягоди, малини, боровинки. 

4. Разреждайте сладките напитки

 

Трудно е изведнъж да приучите малчугана към полезните питиета. Започнете с разреждане на соковете и газираните напитки с вода. Постепенно вкусовите рецептори ще свикнат.

 

5. Давайте повече плодове

 

Идеалното решение е да заместите някой от сладоледите, сокчетата или сухите пасти с пресни плодове. Виждали ли сте дете да изгълта 3-4 ябълки подред? Обаче да изпие 3-4 сокчета за кратко време сте виждали, нали? 

6. Казвайте не „ти“, а „ние“

 

За да не се почувства детето низвергнато и лишено насилствено от сладки неща, вместо „Ти трябва да ядеш колкото се може по-малко вредна храна“ - „Ние не ядем това“ или „В нашето семейство не обичаме газираните напитки – много са сладки“.

7. Гответе полезни десерти

 

В интернет е пълно с рецепти – бананови палачинки, плодови коктейли, тиквени мъфини, диетичен шоколад... каквото ви душа иска. Не е скъпо, малко по-туткаво е, но целта оправдава средствата.

8. Гледайте заедно научнопопулярни предавания

 

Колкото е по-големичко детето, толкова повече доказателства иска за това, което му казвате – не само за храната. Уж случайно, през уикенда си пуснете научнопопулярни филми по темата. Купувайте книги, но не го карайте да ги чете, просто ги оставате така, че да се виждат. Потърсете сред любимите звезди на детето някоя, която отдавна не яде захар и поговорете.

9. Давайте на детето витамини

 

В периода на отучване от сладкото на детето ще са нужни полезни витамини и минерали. Подходящи са мултивитамините, но за комбинацията се консултирайте с личния му лекар. Може да изберете витамини във вид на бонбони, с един куршум – два заека.

10. Не му отнемайте всичко веднага

 

Ясно е, че детето едва ли с ентусиазъм приема решението ви да го откажете от сладкото. Освен че обожава торти, пасти, бонбони, шоколад и бургери, то е привикнало към тях. През последните години излязоха редица изследвания, които доказват, че зависимостта към захарта не се различава от другите зависимости. Така че, ако забраните всичко сладко, ще получите истерия и безконечни скандали – вие му отнемате „наркотика“. Действайте разумно и поетапно. И най-важното – бавно.


Източник: Списание "8"

 

---


Тагове: За здравето
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени