Шрифт:

София спортува ли?

София спортува ли?
София става все по-привлекателна за спорт, смятат от Столична община.
21-10-2017 12:23 | Яна Касова

Свикнали сме да срещаме България като лидер в отрицателни класации и най-вече свързани със здравословния ни статус. И в контраст на тези статистики София се превръща в спортната столица на Европа през 2018 г. Модерният град от континента ни диша, спортува и се развива към подобряване на условията за здравословен и активен живот на своите жители. Спортуват ли софиянци и готов ли е най-големият български град да понесе отговорността да бъде наследник на Копенхаген, Щутгарт и Милано?

 

„Целта на „София 2018 - Европейска столица на спорта“ е насърчаването на активния и здравословен начин на живот”, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. През 2014 г. българският град беше обявен за Европейска столица на спорта за 2018 г. от Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), обосновавайки се, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ Във финала София надделя над френския Марсилия. Проектът Европейска столица на спорта, създаден като инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура, се реализира по инициатива на ACES Europe, Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта“.

 

„Работихме много по тази кампания. За изминалите 3 години положихме изключителни усилия и ние от Столична община, г-жа Фандъкова и всички, които имат отношение към кампанията. И сме съвсем близо до 2 декември, когато в НДК с Гала спектакъл ще открием Европейската столица, сподели секретарят на Оргкомитета на „София 2018 – Европейска столица на спорта” Анатоли Илиев, който също е общински съветник в Столична община и член на Комисия за децата, младежта, спорта и туризма. - Това, което се искаше от нас, ние вече сме го изпълнили – да има разгласа, хората да разберат ползата от здравословен начин на живот, движението, мотивацията да спортуваш или всичко, което Европа е открила много отдавна. Естествено, не сме прекратили усилията си и се стремим хората да бъдат още по-информирани по отношение на спорта и да направим, така че, особено в ученическата и в детските градини и там, където имаме възможност, да подобряваме условията за спорт.”

 

 

За 2017 г. Столична община гласува бюджет за кампанията от 400 000 лв., а се очаква през 2018 г. той да бъде увеличен двойно. С бюджет от 580 000 лв. през 2016 г. под шапката на „София 2018 –Европейска столица на спорта“ са проведени  32 мероприятия, в които са се включили над 150 000 души. Към финансирането се включват и спонсори, както и останалите институции, имащи отношение към кампанията – Български олимпийски комитет, Министерствата на младежта и спорта, на образованието на науката, на здравеопазването, на труда и социалната политика.

 

„Европа няма отношение с парични средства към кампанията. Но признанието, което ни дава Европейска столица, ни задължава и ангажира ние да полагаме усилията към подобряване на здравословния живот и ни се дава възможността да бъдем приобщени към това голямо и престижно европейско семейство на столици и градове. Това не е никак малко. Но за да има ефект, трябва да използваме Европейска столица на спорта като нещо, върху което да надграждаме”, заяви Илиев.

 

Програмата е насочена най-вече към ученици, студенти и представители на средната възраст и спортът за тях да стане основна дейност, която в днешния динамичен живот спасява от стреса.

 

„Имаме недостиг на спортни бази в София и имаме намерение в близките 2-3 години това да бъде преодоляно. Европейска столица на спорта ни мотивира все повече да работим за спорта в града. И това, според мен, е най-важното, което тази номинация ни е дала. 2018-а година ще мине и ще замине, но е важно какво ще остане след това и най-хубавото да бъде продължено”, каза още Илиев.

 

Черно на бяло

 

Кметът на София Фандъкова също е категорична, че развитието на масовия и детско-юношеския спорт е позитивна и същевременно от първостепенно важна тенденция за държавата. Наскоро тя отчете, че през последните години са били изградени 73 физкултурни салони и 14 плувни басейни в детски градини, както и 33 стрийт фитнеса на открито и е предвидено изграждането на още 12, обновени са и 20 тенис маси. Сред гордостта на управниците на столицата ни е и това, че зала „Триадица“ е предоставена на федерацията по баскетбол, както и изграждането на множество велоалеи.

 

 

Софиянци и гостите на града могат да водят активен и здравословен начин на живот, хвалят се от институциите, свързани с проекта "София - Европейска столица на спорта". Наред с инвестиционната политика по отношение на обновяване, реновиране и строеж на нова спортна база с приоритет училища, детски градини от Столичната община отбелязват, че са реализирали и сериозно внимание на междублоковите пространства, паркове, градини, което е в синхрон със стратегията на проекта: „Спортът близо до хората, близо до дома, близо до местоработата“. По тази програма Столичната община е отделила над 7 млн. лв. само през последната година за спорт, за реновиране и строеж на нови спортни обекти.

 

В цифри

 

От избора на София за спортен център на Европа през 2014 г. до сега в инициативите са се включили близо 750 000 души. Сред събитията, преминали до сега под шапката на програмата бяха големи тенис турнири, боксовите мачове на Кубрат Пулев, благотворителният мач на Димитър Бербатов, мачът за 50-годишнината на Христо Стоичков. А най-масовото събитие всяка година е Софийският маратон, който само преди седмица събра над 4400 души да бягат из централните улици на столицата ни.

 

 

„Ние стартирахме с 34 инициативи. Тази година завършваме с над 60 и още от сега имаме над 85 планирани за следващата година. Все още сме октомври, а идеите продължават. Това означава, че проявите ще се увеличават, защото човек много трудно може да откаже на добра идея. Едно е сигурно, по отношение на събития непрекъснато надграждаме, коментира Анатоли Илиев. - Когато започнахме, от ACES Europe ни дадоха насока да имаме на година 24 състезания, които да са градски, а 12 да бъдат международни. Отдавна надминахме тези параметри и в момента работим в съвсем други измерения, което се отчита много добре, което води до това, че сме приети от цялата Европейска комисия по спорт с отлични оценки. Така че по броя на проявите вече препоръките са преизпълнени, а целта ни е през 2018 г. да направим една обширна статистика и да видим до колко граждани сме достигнали и колко граждани са се включили в тези инициативи.”

 

В края на 2016 г. София получи в Брюксел отлична оценка за дейността в подготовка за това градът да бъде Европейска столица на спорта през 2018 г. Оказва се, че българската столица е сред най-активните, последователни и иновативни сред всички, заслужили досега тази титла, гордеят се от Столична община. Високо оценени са и мероприятията, които се провеждат на Витоша. Уникалността на столицата ни, че в изключителна близост се намира планина, не е подценена и само за тази година са проведени 11 спортни прояви там – както през зимните месеци, така и през топлата част на годината.

 

„За следващата година сме планували инициативността ни да се развива много в тази насока. В никакъв случай няма да пренебрегнем градските празници с все повече участници и масовост”, сигурен е Илиев.

 

През 2018 г. предстоят тенис турнири, световни шампионати по художествена гимнастика и волейбол.

 

Според управата на столицата ни София е добро място за спорт. Остава усилията в тази насока да продължат и след края на 2018 г.

 

Столиците на спорта до сега:

2001 г. - Мадрид
2002 г. - Стокхолм
2006 г. - Копенхаген
2007 г. - Щутгарт
2009 г. - Mилано
2012 г. - Истанбул
2015 г. – Торино
2016 г. – Прага
2017 г. - Марсилия

 

Материалът е публикуван в списание "Икономист"

 

---


Тагове: София, Европейска столица, Софийски маратон 2017
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени