Шрифт:

Мария Николова и Дизела спечелиха наградите за бегачи на 2017 г.

Мария Николова и Дизела спечелиха наградите за бегачи на 2017 г.
01-12-2017 16:02

Трикратната победителка в Обиколката на Витоша Мария Николова и вицешампионът в Световните серии по скайрънинг Кирил Николов-Дизела спечелиха най-престижните отличия в годишните награди на българското бегаческо общество.

 

Двамата бяха отличени с приза "Машина на годината" на церемония в НДК, с която беше отбелязан краят на състезателния сезон. Събитието, което се организира под егидата на Българската асоциация на спортните организатори (БАСО), се проведе за пета поредна година.

 

Тази година бяха връчени награди в 15 категории. Преди да се стигне до окончателното

решение на журито, имаше номинации и гласуване в интернет.

 

Наградата "Машина на годината" се връчва както професионални спортисти, така и на любители, като се отчита не само трудността на състезанията, които са печелили, но и постоянството в участията им през годините.

 

Призът "Избухване на годината" отиде при Антония Григорова. През август тя стана първата жена, пробягала 600-те километра по туристическия маршрут "Ком - Емине". Григорова също не присъства на церемонията, тъй като се подготвя за сезона в ски бягането. Тя реши да се завърне към зимния спорт с амбиции отново да се класира за олимпийски игри.

 

За прогрес на годината бяха наградени Меглена Бенева и Александър Спасов. Бенева изпрати много силен сезон, в който спечели "Пирин ултра", завърши втора в "Персенк ултра" и "Трявна ултра" и зае трето място във "Витоша 100".

 

Дойените на дългите бягания Малина Вацкичева и Боян Лефтеров получиха отличията за ветерани на годината. "Щастлива съм, че тази година се класирах на първия европейски маратон за ветерани. Успях с финален спринт в последните 300 метра", разказа Вацкичева при награждаването.

 

Евелина Златанова спечели наградата за феърплей. По време на Софийския маратон тя пренебрегна шанса да постави личен рекорд и спря, за да окаже медицинска помощ на пострадал бегач по трасето.

 

Златин Роев беше отличен за пейсър на годината. "Много е важно да познаваш добре хората, които подкрепяш като пейсър, за да знаеш как точно да ги мотивираш в трудни ситуации", сподели бегачът, който помагаше на шестима състезатели през този сезон.

 

Статуетки получиха също Димана Йосифова и Методи Георгиев, които бяха отличени за дебют на годината. За състезание на 2017 г. беше избрано "Трявна ултра", организирано от iRun.bg. Надпреварата беше с дължина от 141 километра и 6400 метра положителна денивелация.

 

"Преди пет години, когато се събрахме за пръв път като бегаческо общество, бяхме десетина човека. Днес, спечелени от красотата и спортсменството на бягането, сме хиляди в цялата страна. Радващо е, че вече се организират толкова много бягания. Всеки, който е опитал да направи нещо в тази насока, заслужава голямо браво", каза инициаторът на наградите Николай Кабаджов.

 

---


Тагове: Кирил Николов-Дизела, Мария Николова
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени