Шрифт:

Що е това бягане назад и може ли да е от полза

Що е това бягане назад и може ли да е от полза
05-12-2017 11:32

Бягането назад не е нова концепция. То е популярно в Япония от години, а вече се практикува усилено и в Европа. Ползите от този тип движение са много. Като за начало като бягате назад, използвате много повече мускули на краката и горите с около 30 % повече енергия.

Скорошно изследване показва, че ако тичате назад в продължение на 15-45 минути, губите с около 2.5 % повече тегло на седмица от нормалното бягане.

Изследвания на университета в Милано и този в Уелс пък твърдят, че бягането назад е по-щадящо за коленете, тъй като се стъпва по-меко.

 

Ето и някои други ползи:

  • Когато бягате напред може да отпуснете торса напред и това в дълготраен план да доведе до увреждане на позата и кръста. При бягане назад няма как да се получи, а точно обратното- гръбнакът винаги е изправен и позата се коригира натурално.
  • Ако искате да отслабнете, бягането назад е добра идея. Според някои експерти то гори с 20 % повече калории, отколкото нормалното бягане.
  • Когато се движите назад, вие полагате повече усилия по отношение на движението, тъй като е по-трудно да се преместите от една точка в друга. Това повишава сърдечносъдовата ефективност и подобрява издръжливостта.
  • Бягането назад не само ще укрепи мускулите ви, но ще направи вашите прасци и бедра по-балансирани, тъй като ще се сдобиете с повече мускулна сила.
  • И не на последно място, можете да бягате назад дори да имате някакви контузии/наранявания. Нормалното бгане поставя под сериозно напрежение подбедрицата и коленете. Бягането назад активира противоположните групи, така че можете да поддържате своя фитнес режим дори да имате болки в гърба или големия пищял.


Източник: Тялото

  • Източник: Тялото

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени