Шрифт:

Проектът за нов Закон за спорта влиза за гласуване

Проектът за нов Закон за спорта влиза за гласуване
08-12-2017 16:40
Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) бе приет на първо четене от петте свързани парламентарни комисии - Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Комисията по образованието и науката, Комисията по здравеопазването, Комисията по правни въпроси и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.
 
В ресорната комисия Законопроектът бе приет с 13 гласа "за" от ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля" и ДПС срещу 6 гласа "против" от БСП. Законопроектът бе приет от правна комисия с 14 гласа "за", 0 гласа "против" и 6 гласа "въздържали се". Образователната комисия одобри Проекта за нов ЗФВС на първо гласуване с 12 гласа "за" и 6 "против". Проектозаконът бе приет от регионалната комисия с 11 гласа „за“, 0 против и 7 "въздържали се". Комисията по здравеопазването прие проектът за нов ЗФВС с 11 гласа "за", 0 против и 6 "въздържали се".
 
Приемането на нов закон, който да замени действащия Закон за физическото възпитание и спорта, е в изпълнение на един от приоритетите на правителството на Бойко Борисов, свързан с извършване на законодателни промени, регламентиращи цялостната реформа на българския спорт. В Законопроекта в съответствие с националното и международното законодателство са регламентирани принципите на закона и управлението на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност, а именно: законност, защита на обществения интерес, публичност и прозрачност, пропорционалност, координация, отговорност и равни възможности.
 
В проекта за нов закон са заложени по-добри условия за изграждането на спортна инфраструктура. За пръв път в новия Закон за развитието на спорта се дава възможност спортната инфраструктура да бъде отдавана дългосрочно на концесия и по този начин да стане привлекателна за частния капитал. Пред регионалната комисия министърът на младежта и спорта заяви, че инвестициите в спортна инфраструктура в страната са необходима предпоставка за подобряване на здравето на нацията и за възпитаване на децата на любов към спорта. Той бе категоричен, че има държавна политика в областта на спорта и общините трябва да следват тази политика.  
 
Пред членовете на Комисията по образованието и науката бяха разяснени новостите, които проектът за нов ЗФВС предвижда в сферата на предучилищното, училищното и университетското образование. Основната идея на ММС е да даде възможност и по-голям тласък за развитие на спорта и физическата активност сред учащите.  Затова са нужни съвместните усилия на ММС, МОН и местната власт. Новият ЗФВС регламентира треньорските услуги и услугите във фитнес центровете. "Тези теми са предмет на национална политика и е нужно да се постигне консенсус между всички партии", заяви министър Кралев.
 
За пръв път на законово ниво се предвижда взаимодействие между институциите в системата на училищното и висшето образование и Антидопинговия център с цел повишаване на информираността на подрастващите относно превенцията на употребата на допинг и вредни за здравето субстанции и методи. Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване бяха запознати, че в новия ЗФВС се създава прецизна, изчерпателна и последователна уредба на законодателно ниво на условията за картотекиране на спортистите, правата на професионалните спортисти и спортистите аматьори, условията за отнемане и прекратяване на състезателни права. Проектозаконът предвижда обособяването на самостоятелна глава седма, регулираща допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг в спорта.
 
По време на заседанието на парламентарната правна комисия  бе разяснено, че новият ЗФВС предвижда широк набор от мерки като: разпореждане за предприемане на конкретни мерки за предотвратяване или преустановяване на допуснати нарушения или за отстраняване на последиците от тях; задължаване на спортните организации да свикат общо събрание или заседание на управителните или контролните органи на спортните организации; искане за отмяна на решения на управителните или контролните органи; писмено разпореждане на спортна федерация да предприеме необходимите действия за промяна на вътрешни актове и др.
 
Oчаква се Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта да бъде гласуван на първо четене от Народното събрание следващата седмица.

 

---


 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ММС, ЗФВС
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени